Ирак засилва мобилните комуникации

Ирак пусна в продажба три лиценза за мобилни оператори, тъй като милиони иракчани разчитат само на клетъчните си телефони, за да поддържат връзка едни с други. Това се дължи на войната и на наказателните мерки, наложени на страната, които са ударили земната телефонна мрежа.

Началната цена за 15-годишните мобилни лицензи е $300 милиона, според публикация в informationweek.com. За тях ще се борят пет големи компании на търг в столицата на Йордания – Аман.

Фиксираната телефонна мрежа на страната е била санкционирана след инвазията на Ирак в Кувейт през 1990 година. Била е ударена и от бомба по време на американската операция през 2003.

Мобилното потребление в страната е нараснало на 8 милиона абонати от население от 26 милиона в края на 2006 година, като допреди 3 години почти е нямало потребители на клетъчни телефони. Пред Ройтерс министърът по комуникациите в страната казва, че цената започва от ниво $300 милиона плюс споделяне на 18% от приходите.

Фирмите, които ще наддават на търга, са настоящи оператори – египетската Orascom Telecom Holdings, кувейтската Mobile Telecommunications и AsiaCell. Водещият турски мобилен оператор Turkcell и Korek Telecom също ще участват в търга.

Коментар