Apple се опитва да избяга от Samsung

Apple търси начини да скъса зависимостта си от Samsung при процесорите за мобилни устройства

Apple търси начини да скъса зависимостта си от Samsung при процесорите за мобилни устройства

Потвърждават се слуховете, че Apple е решена да прекрати партньорството със Samsung в областта на мобилните процесори. Според Уол Стрийт Джърнъл, Apple е избрала за нов доставчик тайванската компания TSMC.

Apple обаче не може напълно да се избави от Samsung. Очаква се през цялата следваща година южнокорейският гигант да произвежда чипове за Купертино, макар че отношенията между двете компании се усложниха напоследък покрай патентните спорове.

Но от 2014 г. голям обем от чиповете за Apple ще произвежда TSMC, в частност процесори от A-серия за iPhone, iPad и iPod touch.

За TSMC сделката с Apple ще й позволи да поддържа R&D на високо ниво, коментира анализатор от Credit Suiss. Според предварителните оценки, поръчките от Apple ще генерират 8% от приходите на TSMC през 2014 г. След една година този дял ще нарасне до 15%, ако корпорацията на Тим Кук поръча на тайванския си партньор 60% от необходимите й процесори.

По-вероятно е обаче Apple да не се обвързва толкова тясно с един производител на мобилни чипове. Според Bernstein Research, Samsung ще запази партньорството си с Apple, а Тим Кук ще се обърне и към Intel.

Коментар