Wi-Vi радар вижда хора през стени

Изследователи от Масачузетския технологичен институт тестват нова безжична технология Wi-Vi, която позволява наблюдение през стени, използвайки Wi-Fi. Технологията е достъпна и не изисква специални, скъпоструващи устройства.

Wi-Vi може да се вгражда в смартфон или таблет или да се използва със самостоятелни устройства само с тази функция.

Wi-Vi проследява движението на обекти и показва техните изображения на екран. Според професор Дина Катаби, която разработва технологията заедно с аспирант Фадел Адиб, Wi-Vi може да намери приложение при спасителни операции, както и в борбата с престъпността.

Проф. Катаби счита също, че новата технология ще от полза и за обикновените хора. В момента Wi-Vi показва изображения с ниска резолюция, които не застрашават особено неприкосновеността на личния живот. Учените обаче работят за подобряване на качеството, така че технологията да разпознава дори лица.

Wi-Vi работи на принципа на радара, като изпраща радиовълни Wi-Fi и приема отразения сигнал. Голяма част от сигнала се отразява от стените, но остава една част и за хората отвъд стената. Като използва специален алгоритъм, Wi-Vi може да разпознае хора и техните движения зад стена.

Технологията стъпва на компоненти, които се използват в днешните смартфони. Разбира се, военните вече имат подобни устройства, но те са твърде тежки и скъпи. Екипът на проф. Катаби предлага компактен, удобен и достъпен за всеки радар.

Коментар