Съдят руски главатар на хакери в САЩ

Руски хакер, организатор на престъпна група, е под угрозата от 25 години затвор, ако бъде признат за виновен в дело, водено в САЩ. Дълго време групата е крала данни за богати американци и ги е използвала за извършване на измамни сделки, разкрива РИА Новости.

24-годишният Игор Клопов е извършил, заедно със своите съмишленици, първото си престъпление през 2005 година. Тогава групата, от името на съпругите на богаташите, е успяла да излъже брокерска кантора да продаде акции на стойност $1 млн. и да преведе парите в сметка, контролирана от Клопов.

Сред жертвите на руските хакери са президентът на компанията Trans Union Credit, един от основателите на хотелската верига Hyatt и едър бизнесмен от Чикаго, от чието име е направен безуспешен опит за придобиване на злато за $7 млн.

Престъпниците са използвали фалшиви кредитни карти, чекови книжки и други документи. Клопов е бил задържан в САЩ при пренос на откраднато злато.

Ако бъде признат за виновен, ръководителят на групата може да отнесе 25 години затвор. Клопов обаче се е съгласил да сътрудничи на следствието, което може да смекчи наказанието му.

Коментар