Изтеглят от пазара още китайски играчки

Компанията Mattel Inc. разширява изтеглянето на опасни играчки от търговската мрежа на Европа, съобщи порталът www.evropa.bg. За две седмици това е второто мащабно изтегляне на играчки от китайски произход, което се предприема заради рисковите за здравето магнити и оловни пигменти в тях, посочват от Европейската комисия.
Опасността от тези играчки е била открита от самия производител при собствена проверка.
Едното известие се отнася до играчката “Sarge“, герой от серията метални колички “Cars“, произведена между май 2007 и юли 2007, която съдържа непозволени нива на олово. Броят на изтеглените играчки възлиза общо на 436 000, от които 253 000 в САЩ и 183 000 в останалата част на света, вкл. ЕС.
На изтегляне подлежат и магнитни играчки, произведени между януари 2002 и 31 януари 2007, вкл. варианти на Polly Pocket, Doggie Day Care и Batman, както и аксесоар към Barbie и Tanner. Тези играчки са способни да отделят дребни, но силни магнитни частици, които могат да бъдат глътнати или вдишани от малки деца или пък да попаднат в носа или ушите.
Ако повече от един магнит бъде погълнат, частиците се привличат помежду си и причиняват перфорация, инфекция или запушване на червата, което може да се окаже фатално. Вдишването в белите дробове би наложило необходимост от незабавна хирургическа намеса. Магнити в носа или ушите могат да предизвикат подуване и трудно се изваждат.
Понастоящем Mattel Inc. изтегля от световната търговска мрежа 18.2 милиона магнитни играчки. Повечето от тези играчки вече са били продадени, поради което е и изключително важно информирането на потребителите. През ноември 2006 Mattel Inc. изтегли доброволно осем играчки.

Коментар