HP въвежда мобилно принтиране

Услугата Cloudprint, разработена от малък екип учени на HP Labs, позволява споделяне, съхраняване и принтиране на документи чрез мобилен телефон. Идеята се е родила след дискусии в лабораторията на Hewlett-Packard за това как компанията за компютри и принтери може да спечели от пускането на пазара на iPhone на Apple.
Основният замисъл е възможността за "откачане" на физически документи от компютъра и принтера на потребителя, за да се улеснят пътуващите, когато им се наложи да вземат документите си и да ги използват. С тази нова, безплатна услуга на потребителите ще им трябва само клетъчен телефон и достъп до локален принтер, писа CNET News.
За да използват услугата, потребителите трябва първо да „принтират” своите документи на сървърите на HP, свързани с интернет. След това системата дава код на документа и го препраща към мобилния телефон, което позволява използване и принтиране на документите от всяка точка на света.
Чрез SMS съобщение услугата информира потребителя, че може да използва документите си, като впише телефонния си номер и кода на документа в уеб сайта на Cloudprint. Документите са под формата на PDF формат, готови да бъдат принтирани с най-близкия принтер.
Освен това, услугата ще включва указания, които показват местоположението на публично достъпните принтери, използвайки Google Maps. В момента системата работи с всеки принтер, свързан с Windows. Планира се и версия за Macintosh.

Коментар