Apple патентова „умна” рамка около дисплея

Apple регистрира в САЩ патент за „умна” рамка около дисплея на мобилно устройство. Рамката е сензорна и може да се използва като допълнителен начин за въвеждане на данни в устройства с малки екрани.

"Умната" рамка може да намери приложение в носими устройства от рода на смарт часовници

“Умната” рамка може да намери приложение в носими устройства от рода на смарт часовници

При необходимост, рамката става прозрачна и след това се връща в изходно състояние, съобщи AppleInsider.com. Патентът описва система, при която дисплеят на устройство се припокрива частично със сензорната рамка. Тя, от своя страна, може да пропуска частично или напълно светлината.

Дисплеят е разделен на две части – открита, наречена активен участък, и закрита, или друга част. Когато вградените в рамката датчици фиксират приближаване на пръст или натискане, сигналите, изпращани към контролера, включват „другата” част. По този начин се променя външният вид на рамката.

Патентът описва и промените в рамката, вкл. прости изменения на цвета и пропускането на светлината, както и по-сложни, когато рамката става ту прозрачна, ту непрозрачна.

„Другата” част отразява промени в цвета, текст или графика, които с помощта  сензорните възможности на рамката се явяват вторично въвеждане на информация.

Предполага се, че технологията ще стане част от носимо устройство. Тя ще позволи разширяване на функционалността на малки дисплеи и едновременно с това ще направи джаджите естетически по-привлекателни. Възможно е рамката да намери приложение в подготвяния от Apple умен часовник.

Коментар