3D печатът навлиза във висшата мода

Висша мода с 3D печат разчупи границите на седмицата на модата в Париж. Холандската дизайнерка Ирис ван Херпен представи новия си модел, създаден чрез 3D печатна технология на белгийската компания Materialise (Материалайз).

Модният проект използва последната дума на съвременните ЗD технологии, които водят до революция в модата и дизайна, по същия начин както това вече се случи в полето на медицината. Materialise е пионер в 3D моделирането, развил се от университетски проект до мултинационална компания с финансовата подкрепа на ЕС.

„За първи път работим с Ирис ван Херпен за създаване на облекло-хибрид, което включва уникални прозрачни структури, наподобяващи човешки кости, създадени с лазерна стереолитография. Изработени по 3D технологията, облеклата са без шев и винаги точно по мярка”, коментира Свен Херманс, мениджър клиенти на Materialise.

Белгийският архитект и графичен дизайнер Исая Блох проектира модела на компютър преди да бъде оптимизиран за 3D печат чрез софтуер на Materialise. На този етап се отстраняват определени недостатъци или дефекти преди процеса на изпълнение. Моделът става реалност чрез технологията лазерна стереолитография, при която предметите се създават пласт по пласт. UV-лазери сканират модела върху течна смола, която се втвърдява и 3D изделието постепенно става реалност.

Materialise започва като университетски проект, фокусиран върху бързото създаване на прототипи. С разрастването на компанията, проектът започва да обслужва хирургията, като осигурява прецизен модел на органите на пациента, след преглед на ядреномагнитен резонас или скенер за компютърна томография. Прототипът на органа помага за по-доброто диагностициране, както и за планиране на операцията. Прототипите се използват и като образци за хирургични импланти и протези.

В резултат на постоянни изследвания, насочени към иновативните технологии, финансирани от ЕС, днес 3D технологиите на Materialise се използват в медицината, автомобилостроенето и производството на стоки за масова употреба. Компанията се превръща в мултинационален лидер в 3D печатните технологии, осигурява работа на 900 души, подпомага европейската индустрия и създава работни места в страните от ЕС.

„Materialise никога нямаше да стане това, което е днес без европейска подкрепа. ЕС даде шанс на една малка компания да се развие в дългосрочен план”, споделя Уилфред Ванкраен, основател на централния офис на Materialise.

3D моделирането се разви и бързо беше разпознато като цялостна производствена технология. Предимствата и потенциала й са многостранни. Наличността на стоката на склад не е необходима, когато можеш да моделираш на момента онова, което ти трябва.

Времето, за което стоката стига до пазара, също се съкращава (веднъж получил модификацията на модела на 3D файл, можеш да произведеш изделието). Технологията позволява изработване на множество уникални продукти и изделия по поръчка. Могат да се създават сложни форми, които е невъзможно да бъдат произведени чрез традиционните техники.

Коментар