Бизнесът предпочете кръчмата пред офиса като работно място

Британските пъбове са най-популярните места за безжична връзка, сочи ново проучване. С развитието на Wi-Fi технологиите и мобилните компютри, възможностите за работа извън офиса стават все по-актуални. Сайтът silicon.com направи проучване сред своята аудитория, за да установи кои са най-предпочитаните и най-популярни места за „безжичния бизнес”. Оказа се, че във Великобритания това са кръчмите.

Близо 35% от участниците в проучването казват, че най-удобно и предпочитано от тях място за работа са популярните за Великобритания и Ирландия пъбове. Останалите възможности, включени в анкетата са били кафенета, ресторанти за бързо хранене, жп гари, летища и отворени пространства и паркове.

Изборът на места за работа, подобни на кръчми и пъбове, не е дотам нелогичен, смятат някои бизнес специалисти. През деня такива места са обикновено с минимален брой посетители. Сравнително спокойната обстановка и липсата на стрес могат да повишат ефективността и качеството на труда и именно на това залагат някои компании, доставчици на безжични решения.

Най-непопулярно място за мобилния бизнес се оказват ресторантите за бързо хранене, като нито един от анкетираните не е избрал тази възможност. Що се отнася до кафенетата, 15% от респондентите ги предпочитат именно заради стимулиращото действие на кафето.

Летищата са посочени от 22% от анкетираните като най-подходящо място за безжична работа, а парковете от 23%. Последното показва, че откритите места не се възприемат като по-рискови за мобилните компютри и техниката, спрямо кафенетата и пъбовете, коментират от silicon.com.

Като цяло работата извън офиса е тенденция, която набира инерция на запад. Основните причини за това са предпочитанията на самите служители, както и спестяването на ресурси на някои компании, предлагащи тази възможност.

Скептицизмът към работата извън офиса до голяма степен напомня недоверието към мобилните телефони в близкото минало. Преди няколко години хората не можеха да си отговорят на въпроса, какви биха били ползите от мобилен телефон, припомнят наблюдателите на пазара.

Коментар