Два филмови гиганта застанаха зад HD DVD

Компаниите Paramount Pictures и DreamWorks Animation съобщиха, че ще разпространяват своите филми с висока резолюция само в HD DVD, изстрелвайки по този начин формата на Toshiba напред в състезанието му с Blu-ray на Sony.
Решението включва всички филми, разпространявани от Paramount Pictures, DreamWorks Pictures, Paramount Vantage, Nickeldeon Movies, MTV Films и DreamWorks Animation, която дистрибутира своите филми само чрез Paramount Home Entertainment. Paramount Pictures, както и MTV, са част от конгломерата Viacom.
В общо заявление компаниите казват, че са взели това решение, след като са разгледали предимствата и недостатъците на HD DVD и Blu-ray. Те са избрали формата на Toshiba най-вече заради готовата му за пазара технология и по-ниските му производствени разходи.
От Paramount смятат да пуснат своите първи ексклузивни HD DVD филми на 28 август, като стартът ще бъде с комедията „Остриета на слава, а след нея ще последват Трансформърси Шрек 3. Досега тези три филма общо са донесли приходи от глобални продажби на билети в размер на над $1.5 милиарда.
В групата компании, обявили поддръжка на HD DVD обаче, не влиза Steve Spielberg, която няма намерение да подкрепи който и да било от двата конкурентни формата за филми с висока резолюция. Сред филмите на Стивън Спилбърг, един от най-успешните комерсиални режисьори в Холивуд, са „Челюсти”, „Извънземното”, „Похитителите на изчезналия кивот”, „Джурасик парк” и „Списъкът на Шиндлер”.
Макар и тази новина да дава силен тласък на HD DVD, то форматът все още се намира зад Blu-ray. Филмите, продадени във формата на Sony в САЩ, са два пъти повече от тези, продадени във формата на Toshiba за първата половина на годината, съобщиха от Ройтерс. Според Home Media Research, продажбите на дискове Blu-ray за периода 1 януари – 1 юли са общо 1.6 милиона бройки, докато тези на HD DVD са 795 000 диска.
През юни компанията за видео под наем Blockbuster каза, че ще предлага филми в Blu-ray формат в нейните 1700 магазина, като в същото време ще ограничи по-малко атрактивните HD DVD филми в само 250 магазина.

Коментар