Dell залага на решения „от край до край”

Dell се превърна от РС-производител в компания за „решения от-край-до-край”, заяви Аня Монрад, изпълнителен директор за Централна и Източна Европа

Dell се превърна от РС-производител в компания за „решения от-край-до-край”, заяви Аня Монрад, изпълнителен директор за Централна и Източна Европа

Точният анализ и прогнозирането на приоритетите на потребителите е жизнено важно за развитието на една водеща ИТ компания и на нейните партньори. Така най-общо може да се формулира основната тема на Dell Solutions Tour ‘2013 – събитие, проведено в началото на седмицата в Букурещ. На него Dell представи технологии, стратегии и продукти, с помощта на които фирмите могат да приемат на въоръжение „облачната среда”, да се справят с BYOD-предизвикателството, да повишат сигурността на своите системи и интегрират новите решения ефективно и икономично.

За последните 10 години Dell се е превърнала от РС-производител в компания за „решения от-край-до-край” и продължава да се развива като такава, по думите на Аня Монрад, изпълнителен директор и управител за Централна и Източна Европа в Dell. За целта фирмата е инвестирала над 100 милиона долара за развитие на своите специалисти и още милиарди за придобиване на компании за своето собствено ново развитие, допълни тя.

Прогнозирайки потребителските приоритети, Dell ги групира в четири категории: трансформиране (TRANSFORM, или преход към виртуализационни и облачни среди), свързаност (CONNECT, или интегриране на всевъзможни мобилни устройства, включително собствени (BYOD) към корпоративните системи), информационни ресурси (INFORM, или интегрирани “big data” решения за бърз достъп и анализ на данни), и защита (PROTECT, или сигурност срещу растящите рискове на така многообразната изчислителна среда).

Според представителите на Dell, нивото на проникване на собствени мобилни устройства в компаниите за работни цели (BYOD – Bring Your Own Device) в момента е 36-37% и се очаква до 2020 година да нарасне на 65-70%. Фирмите оценяват и положителните страни на тази тенденция – потребителите на смартфони работят 250 часа в годината повече от останалите служители. Но с това растат и изискванията върху системите за управление на повече крайни точки, за по-голяма пропускателна способност, по-бърз достъп до приложения и данни…

Томаш Вйечорек, продуктов мениджър корпоративни продукти за Централна и Източна Европа в Dell, показва новото сторидж решение ново сторидж решение Dell PowerEdge VRTX

Томаш Вйечорек, продуктов мениджър корпоративни продукти за Централна и Източна Европа в Dell, показва новото сторидж решение Dell PowerEdge VRTX

Сред продуктите на Dell за управление на достъпа на мобилни устройства са Dell KACE Appliances и Dell Wyse Cloud Client Manager. За прехода към виртуализационни и облачни среди фирмата предлага „Open, Secure Enterprise Class Cloud”, осигуряващ гъвкавост, производителност и икономия на разходи при закупуване и поддръжка. Компанията включи в своето портфолио от мерки за сигурност SonicWALL и SecureWorks, за да предложи на едни от най-добрите решения за защита на данни.

Не само интересен и високо-технологичен, но и високо-ефективен е подходът на Dell към унифициран сторидж с модулни мащабируеми решения. С тях „неорганизираните” данни – файлове с документи, снимки, видео и др. – и „организираната” информация от бази данни се управляват от обща система Dell Fluid File System. Градивните блокове – Dell EqualLogic FS76x0, Dell Compellent FS8600, Dell PowerVault NX36x0 осигуряват висока степен на гъвкавост и мащабируемост според нуждите на съответния клиент.

По време на  Dell Solutions Tour ‘2013 компанията представи и своето ново сторидж решение – Dell PowerEdge VRTX за по-малки фирми и офиси. То е проектирано, за да облекчи максимално обслужването на място – по данни на Dell, решението се нуждае от 86% по-малко окабеляване, включвайки сървъри, сторидж, мрежова инфраструктура и модули за управление в едно шаси (в tower или rack-mount изпълнение). Така PowerEdge VRTX лесно се свързва към съществуващата мрежа на фирмата, като не изисква отделно помещение – машината е практически безшумна и може да се разположи на всяко място в офиса. От работещият на щанда на изложението VRTX  действително не се издаваше никакъв шум.

Новите мобилни компютри на Dell очаквано привлякоха интереса на изложението в Букурещ

Новите мобилни компютри на Dell очаквано привлякоха интереса на изложението в Букурещ

Включените комуникационни модули осигуряват дистанционно управление с диагностициране на проблемите на хардуерно ниво. Самата конструкция се характеризира с висока степен на модулност (блейд сървъри), резервирано захранване, възможност за избор на сторидж-носителите (3.5” или 2.5” HDD), което прави от VRTX едно стойностно бизнес решение с възможност за надграждане със софтуер и услуги според нуждите на потребителите.

На изложението Dell Solutions Tour ‘2013 бяха представени новите мобилни и настолни компютри на компанията, които посетителите можеха да тестват на място. Интерес привлякоха Dell Latitude Ultrabook и Dell XPS Ultrabook, таблетите XPS 10 с Windows RT и Latitude 10 с Windows 8 и трансформиращият се ноутбук-таблет XPS 12 Ultrabook.

Лозан Темелков

Лозан Темелков

Коментар