Sharp създаде най-тънкия и най-лек LCD телевизор

Прототип на 52-инчов телевизор с екран от течни кристали (LCD), който е дебел малко над 3/4 инча и тежи под 25 килограма, създаде японската компания Sharp. Моделът консумира наполовина по-малко електричество от подобни телевизори. Така например, стандартният 52-инчов LCD телевизор на Sharp е дебел 3.15 инча и тежи 30,4 кг.

От компанията, която е третият най-голям производител на LCD телевизори в света след Samsung Electronics и Sony, още не са обявили цената на новия модел. Японците обаче планират да започнат масовото му производство през март 2010 година, според CNET News. Тогава се очаква да започне да функционира най-новата фабрика на Sharp, намираща се в Сакай, западна Япония.

LCD телевизорът има коефициент на контраст 100 000 към 1, докато настоящите модели на Sharp осигуряват 2000 към 1. Това означава, че прототипът може да възпроизвежда много по-дълбок черен цвят на екрана, отколкото стандартните телевизори.

Лекотата на устройството също е сериозно предимство. Ако един телевизор тежи 25 килограма или по-малко, то на потребителите ще бъде много лесно да го окачат на стената.

През април Sony съобщи, че до края на годината ще започне да произвежда OLED (organic light-emitting diode) телевизори. От компанията смятат, че тази нова технология ще играе важна роля в индустрията. Sony вече показа прототипи на 11-инчови и 27-инчови OLED телевизори, като дебелината на по-малкия ще бъде 3 мм, което прави около 0.117 инча.

Sharp пък планира да пусне на пазара 108-инчов модел до края на тази година или в началото на следващата. Ако това се осъществи, моделът ще стане най-големият телевизор с плосък екран в света. Компанията смята да инвестира $3.32 милиарда в построяването на най-голямата фабрика за производство на LCD телевизори в света.

Коментар