Половината работодатели забраняват социалните мрежи

 
43% от служителите на различни компании казват, че техните работодатели блокират напълно достъпа до социалната мрежа Facebook, установи проучване на компанията за сигурност Sophos. Други 7% от анкетираните пък разкриват, че достъпът им е ограничен, в зависимост от това дали е нужен за изпълнение на някаква работна задача.

Нарастващото безпокойство на работодателите се увеличава по няколко причини, посочват от Sophos. В момента най-основателната от тях е свързана с производителността. Някои служители прекарват прекалено много време в уеб сайтове, несвързани с тяхната работа. Освен това е много трудно да се определи кога хората използват социално даден сайт.

Sophos повдига и въпроса за сигурността. В друго свое проучване компанията открива, че 66% от служителите се притесняват от това, че техни колеги споделят информация във Facebook. В социалния сайт се откриват подробности, като CV-та и номера на мобилни телефони, които могат да бъдат използвани за кражба на самоличност и за извършване на корпоративни фишинг атаки, предупреждават експертите по сигурността.

Проучването на Sophos открива, че 41% от потребителите на Facebook са склонни да разкриват персонална информация на напълно непознати. Става въпрос за имейл адрес, рождена дата, телефонен номер и други данни. За целите на изследването, фирмата е създала фалшив образ на напълно непознат.

Почти всеки споделя лична информация онлайн, без да се замисля у кого може да попадне тя. Facebook отбелязва, че предоставя на потребителите си опция да скрият своята лична информация и, че се възползва от всяка възможност, за да образова потребителите как да защитават своите данни онлайн.

От 50-те процента компании, които позволяват достъп до Facebook, някои виждат в социалния сайт много ценен интернет инструмент. Други обаче се страхуват от възможността сайтът да бъде забранен, поради недоволство от страна на служител.

Коментар