ЕС проправя пътя за бързи комуникации

Европейската комисия прие предложение за избор на система за мобилни сателитни услуги на европейско равнище, съобщи порталът evropa.bg. Ако бъде приет от Европейския парламент и Европейския съвет на министрите в сферата на телекомуникациите, този нов изборен механизъм ще позволи услуги като мобилната телевизия, широколентовите данни и комуникациите в случай на спешност да се развиват равномерно в Европа след 2009 г.
Общият пазар за космически приложения е на стойност от около $70 млрд. в цял свят и с ръст от около 7% на година. Мобилните сателитни системи могат да осигурят редица модерни услуги и достигане на отдалечени области, които до този момент са изпитвали затруднения в обслужването.
Съществуващите международни регламенти за сателитни комуникации не покриват лицензирането. Според настоящите правила на ЕС за телекомите, изборът на оператори е по същество национален, което води до различни национални подходи за избор и оторизация. Това създава риск за ръста на паневропейските мобилни сателитни системи.
Ако бъде приет от парламента и съвета, предложеният механизъм ще гарантира съществуването на един, а не на 27 пазара за мобилни сателитни услуги в Европа, посочват от Европейската комисия.
Заинтересованите страни и държавите-членки подкрепиха категорично предложението за общоевропейска координация, тъй като сателитните комуникации надминават държавните граници и съвместните национални действия ще доведат до спестяване на средства. Такава координация ще създаде и по-ефективно използване на спектъра и ще намали риска от вредни смущения, заключава публикацията.

Коментар