Северна Корея яхва вълната на таблетите

Севернокорейците ще могат да си купят таблети, но не и да сърфират с тях свободно в интернет

Севернокорейците ще могат да си купят таблети, но не и да сърфират с тях свободно в интернет

Северна Корея се пусна по модното течение на таблетите. Една от малкото останали комунистически страни в света залага на собствено устройство, вместо на популярните iPad и Android устройства от чужди производители.

Моделът Samjiyon всъщност е второ поколение на представения преди година Achim. Устройството работи под управление на ранна версия на Android, пипната от корейски специалисти, става ясно от публикация в North Korea Tech.

Хората в Северна Корея нямат свободен достъп до интернет. Те могат да ползват само разрешени енциклопедии, правителствени сайтове, някои форуми и чатове.

Очаквано и новият таблет Samjiyon не дава достъп до световната мрежа. Потребителите имат на разположение само някои опростени приложения. Цената на устройството, произведено от компанията Chosun Computer, не се съобщава.

Първият таблет Achim беше представен на корейската общественост като аналог на iPad, макар и между двете устройства да няма нищо общо. Моделът позволява гледане на видео, слушане на музика и четене на книги, но въпреки шумния анонс не се появи по магазините.

Коментар