Индия вижда Китай пет години зад себе си в аутсорсинга

Бързо-растящата технологична индустрия на Китай е малко вероятно да стане основен конкурент на Индия, световен лидер в аутсорсинг услугите, през следващите 3-5 години. Най-многолюдната държава обаче в никакъв случай не трябва да бъде игнорирана в това отношение, отбелязва в доклад на Nasscom, Индийската технологична индустриална асоциация.

Докладът, данни от който са изнесени в silicon.com, разглежда настоящото състояние на китайската индустрия за софтуер и услуги. От Nasscom казват, че китайският технологичен пазар прилича доста на индийския в ранните му години, но все още не може да се сравнява с него по BPO (Business Process Outsourcing – аутсорсинг на бизнес процеси) възможности.

Китай трябва да премине през още доста препятствия, преди да стане реална заплаха за Индия, посочва докладът. Едно такова препятствие, например, е фактът, че за разлика от Индия, където английският е широко разпространен и е основен език за комуникация в глобалната ИТ индустрия, то в Китай сравнително малко хора говорят английски език.

Друг проблем, който се наблюдава на китайския пазар, е, че там липсват много големи играчи, като повечето компании са с не повече от 5000 служители, което означава, че инфраструктурата все още се нуждае от развиване, за да може да се конкурира в глобален план.

В доклада се отбелязва също така, че натрупвайки опит, Китай вече притежава потенциал за създаване на една мащабна и силна аутсорсинг индустрия. Освен това, правителството също оказва солидна подкрепа на технологичната индустрия.

Nasscom преценява, що се отнася до развитие, че китайската индустрия за софтуер и услуги изостава с около 5 години от индийската. През 2006 година секторът за софтуер и услуги в Китай се е равнявал на 0.5% от общия брутен вътрешен продукт на страната, докато в Индия делът му е бил 5.5%.

В доклада на Nasscom се заявява, че двете нации могат да се учат една от друга как да управляват образованието и уменията на хората, за да се посрещнат нуждите на индустрията.

Коментари по темата: „Индия вижда Китай пет години зад себе си в аутсорсинга”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    BRAVO NA INDIA KOITO SA PREDCITE NA KHAN ASPARUH I KATUNA MU A NIE MNOGO SKORO 6TE ZAVLADEEM BALGARITE KOITO VSA6TNOST SA TATARI AKO NIAKOI BALGARI KOITO DARZAT NA PROIZHODA SI NEKA DA EMIGRIRAT V TATARSTAN

Коментар