Отключените “айфони” можели да работят и у нас

Култовият мултимедиен телефон от Apple, който досега работеше единствено в мрежата на американския оператор AT&T, вече може да функционира и в други мрежи, вкл. и в тази на М-Тел у нас. Това твърди публикация в личния сайт на Атанас Чобанов, научен сътрудник в CNRS лаборатория MODYCO, Университет Париж 10.
Статията се позовава на съобщение от американския хакер Джордж Хоц (geohot). Той и екипът от хакери (gray, iProof, dinopio, lazyc0der), които от седмици работят над отключването на телефона, са намерили хардуерно решение, за да променят флаш паметта, където е записан ограничаващият ключ на GSM мрежата.
Операцията засега не е практична, изисква сложно запояване и има риск телефонът да бъде безнадеждно повреден. Хакерите са оптимисти, че могат да намерят безопасно софтуерно решение до седмица.
17-годишният geohot най-подробно документира етапите на отключването и държи работата на хакерите да бъде с отворен код и достъпна за всички.
В България телефонът работи с всички оператори за изходящи обаждания и изпращане/получаване на SMS, твърди публикацията. При M-Tel има проблем с входящите обаждания, какъвто се наблюдава и в някои чуждестранни мрежи.

В личния сайт на Чобанов, който е директор на parisvesti.com, са представени пълни инструкции за отключването на iPhone, онагледени с картинки. Публикувани са и линкове към източници по темата. Продължава работата върху безплатно софтуерно решение за отключване на телефона.

В САЩ не е незаконно да се отключи законно притежаван телефон, а в някои европейски страни заключването е забранено, уточнява статията.

Междувременно, Атанас Чобанов съобщи, че българи в САЩ, които имат iPhone с абонамент към оператора AT&T и го използват в България с роуминг, са се оплакали, че не могат да приемат обаждания в мрежата на M-Tel. Проблемът се проявява и с телефоните, отключени с метода на хакера geohot. И в двата случая изходящите обаждания, изпращането и получаването на SMS и обменът на данни през EDGE работят нормално.

По-късно проблемът с М-Тел е бил решен, като причината е била в централите на Сименс, уточни Чобанов.

Коментар