AMD отрече интерес към пазара на смартфони

Лиза Су отрече слуховете, че AMD ще се намеси на пазара за мобилни чипове

Лиза Су отрече слуховете, че AMD ще се намеси на пазара за мобилни чипове, подчертавайки фокуса на компанията върху РС-тата и игрите

Очакваше се AMD да започне производство на едночипови схеми (SoC) за мобилни телефони, но последните информации от компанията опровергават подобни слухове.

AMD, която е вторият по големина разработчик на процесори за РС, счита мобилните устройства за важни, но неприложими към нейния бизнес, коментира вицепрезидентът на компанията Лиза Су в интервю за Gulf News.

„Пазарът на традиционни РС действително се променя, виждаме много нови формати. Бизнесът с РС – това е нашият ключ и ние ще търсим там възможности за расеж”, казва Лиза Су, допълвайки, че игрите са главният фокус на AMD.

По нейните думи, стратегията APU (ускорени хибридни чипове, които съчетават CPU и GPU) работи прекрасно и подобни чипове намират все по-голямо приложение.

Към края на годината 20% от бизнеса на AMD ще идва от чипове, създадени с участието на външни компании, допълва вицепрезидентът на компанията.

AMD няма да лицензира свои графични технологии, нито ще пуска SoC за смартфони, твърди Лиза Су. Конкурентите Nvidia и Intel обаче жънат успехи с мобилни SoC, на фона на спадащ РС пазар. Няма да е изненада, ако AMD да промени решението си в бъдеще.

Коментар