Nikon загатна за революция в камерите

Макото Кимура загатна за нова концепция на камерите, която ще спаси бизнеса на Nikon

Макото Кимура загатна за нова концепция на камерите, която ще осигури ръст на Nikon

Nikon, един от основните играчи на пазара за фотокамери, работи по нова концепция, която ще го разграничи от конкурентите.

Бизнесът на японската компания е под натиск от смартфоните, които доведоха до 25-процентен спад в продажбите на компактни камери през второто тримесечие, според пазарни проучвания.

Nikon ще отговори на тази трансформация на пазара с промяна в концепцията на камерите, става ясно от интервю на Макото Кимура, президент на компанията, за Блумбъг.

Броят на хората, които правят снимки, расте взривообразно, благодарение на смартфоните, продажбите на които достигнаха 750 милиона през миналата година и продължават да растат. „Ние фокусирахме своите идеи около камерата, но можем да променим подхода, за да предложим продукти за този голям пазар”, загатна Кимура.

84% от оперативната печалба на Nikon идват от бизнеса с камери. Прогнозите обаче сочат, че през настоящата година пазарът на компактни камери ще намалее с 12%. Японската компания се надява да компенсира негативния ефект с продажби на огледални камери от висок клас – в частност, устройства като Nikon D4.

Кимура вярва, че огледалните апарати ще останат актуални поне още няколко години, а през това време Nikon ще намери нови източници на приходи. Един от тях ще бъдат принципно нови продукти на потребителската електроника, които компанията ще пусне в близките пет години.

„Искаме да създадем продукт, който ще промени концепцията за камери”, казва Макото Кимура.

Друг източник за ръст на приходите на Nikon е медицинската техника. В това направление японската компания работи с основните си конкуренти Canon, Sony и Olympus.

Коментар