Microsoft обявява до дни големи промени

Стив Балмър предприема мащабна реорганизация в Microsoft с фокус върху хардуера и услугите

Стив Балмър предприема мащабна реорганизация в Microsoft с фокус върху хардуера и услугите

В четвъртък, 11 юли, главният изпълнителен директор на Micrposoft Стив Балмър ще обяви мащабни реорганизации в компанията, твърди технологичното издание All Things Digital.

В рамките не „перестройката” софтуерният гигант ще се фокусира върху услугите и устройствата, а няколко топ мениджъри ще получат повече правомощия и отговорности.

В частност, президентът на Skype Тони Бейтс ще оглави направлението за стратегическо развитие и ще отговаря за поглъщанията и връзките с разработчици на софтуер и партньори.

Джули Ларсон Грийн, шеф на подразделението за развитие на Windows, ще ръководи хардуерния бизнес на компанията. Първоначално тази позиция беше запазена за президента на подразделението „Interactive Entertainment Business” Дон Метрик, но той напусна компанията, за да стане CEO на Zynga.

Разработката и поддръжката на операционните системи Windows ще бъдат поверени на Тери Майерсън, вицепрезидент на подразделението „Windows Phone”. Президентът на „Server and Tools” Сатя Надела (Satya Nadella) пък ще оглави структурата за облачни технологии и други продукти от корпоративен клас.

Ки Лу, президент на подразделението „Microsoft Online Service”, ще поеме контрола над приложенията и услугите, вкл. търсачката Bing, пакета Office и Skype. Неясна остава съдбата на Курт Делбене, настоящият президент на подразделението „Office”.

Още през 2012 г. CEO-то Стив Балмър обяви, че Microsoft ще се трансформира от чист разработчик на софтуер в компания, която предлага също електронни устройства и интернет услуги. Реализацията на тези планове е невъзможна без реорганизация, която започна през миналата година с две гръмки оставки.

Първи компанията напусна Стивън Синофски, дългогодишен шеф на подразделението за Windows. По-късно поста сдаде и директорът по изследвания и стратегии Крейг Мунди с 20-годишен стаж в Microsoft.

В началото на юли 2013 г. Microsoft беше напусната и от директора по информационни технологии Тони Скот, който има зад гърба си 5 години служба в Microsoft.

Коментар