Sony разработва захарна батерия

Sony разработи батерия, която не вреди на околната среда и генерира електричество от захар. Това става по начин, подобен на процесите при живите организми. Тестовите клетки на батерията са генерирали до 50 миливата, което е достатъчно за включване на музикален плейбек на Walkman.

Разработчиците посочват, че постигнатата производителност е най-високата досега за био батерия от този тип, писа informationweek.com. Батерията генерира електричество чрез употребата на ензими, които разграждат въглехидратите. А въглехидратите представляват всъщност захар.

Японският гигант е увеличил производителността на батерията, като ефективно е обездвижил ензимите и материалите за електропроводимост и в същото време е успял да запази активността на ензимите във фаза на анод (положителния полюс на източника на ток).

Освен това Sony е разработила и нова структура на катода (отрицателния полюс на източника на ток). Тя ефикасно осигурява кислород на катода и едновременно с това поддържа необходимото количество водно съдържание, което оптимизира дейността на ензимите и електрическия поток.

Био батерията може да еволюира в устройства, без да вреди на околната среда, защото захарта е натурален източник на енергия, произвеждан от растенията чрез фотосинтеза, и може да се открие почти навсякъде. Японската компания е направила обвивката на батерията от растително базирана пластмаса.

Разработката може да спомогне за разрешаване на проблема с изхвърлянето на сега използваните батерии. Много от химикалите в настоящите батерии са токсични и разрушават околната среда.

Sony смята да продължи своите изследвания върху системите за обездвижване на ензимите и материалите, електродните съединения и други технологии с цел да увеличи производството на електричество и живота на био батерията. От компанията се надяват в близко бъдеще новите технологии да намерят практическо приложение.

В друго скорошно изследване за създаване на батерия, която не вреди на околната среда, учени от института “Rensselaer Polytechnic Institute” докладваха, че са създали тънко като хартия устройство, което функционира като високоенергийна батерия и има огромен енергиен капацитет. То използва човешка кръв или пот, за да се презареди. Устройството е леко, тънко и гъвкаво и може да бъде използвано за в бъдеще като медицински импланти и за електронни устройства.

Коментар