Мобилно съдържание и таблети – стандарт за олимпийци

Националният отбор по биология- Лазар Митров, доц. д-р Албена Йорданова (ръководител), Ангелина Банковска, Ангел Механджийски, Илиян МакКан

Националният отбор по биология: Лазар Митров, доц. д-р Албена Йорданова (ръководител), Ангелина Банковска, Ангел Механджийски, Илиян МакКан

За първи път тази година в 24-та Международна олимпиада за ученици, на която ще участва и България, ще бъдат използвани таблети. IBO 2013 ще се проведе в Швейцария, гр. Берн, от 14 до 21 юли. Освен практически задачи в лаборатория състезанието включва теоретични тестове, които ще бъдат решавани от учениците на таблети. Софтуерна компания Мусала Софт се включи в технологичната подготовка на българския отбор.

Националният отбор е в състав Ангел Механджийски, Илиян МакКан, Ангелина Василева Банковска, Лазар Митров с ръководители доц. д-р Албена Йорданова и Радослав Александров. Всички участници са ученици 11 и 12 клас в Национална природо-математическа гимназия “Акад. Л. Чакалов”, гр. София. Българските ученици ще се състезават на Международната олимпиада по биология с над 250 деца от 60 държави.

“За да бъдат конкурентноспособни нашите деца като знания, умения, креативен мащаб и увереност, една от посоките за национална реформа на образованието трябва да бъде именно нови образователни подходи и високи технологии. Благодарни сме на Мусала Софт за това, че взеха участие в подготовката на отбора. Всяка година се връщаме с престижни отличия и вярвам, че ще постигнем високи успехи и сега” –  сподели  доц. д-р Албена Йорданова, ръководител на националния отбор по Биология.

Мусала Софт активно развива бизнеса си в областта на мобилните приложения в отговор на растящ пазар и инвестира в иновации за разширяването му. “Мобилните” проекти на компанията са в различни индустрии: банки и застраховане, медии, телекомуникации, фармация, туризъм, мода, държавни и неправителствени организации в България и по света. Компанията притежава и собствени “мобилни” продукти, носители на престижни мултинационални награди: imMediate, cAPPalogue, сюита детски образователни игри и приказки и др.

Изследователските проекти на Мусала Софт в сферата на  мобилните устройства засягат областите на  автоматизирано тестване на мобилни приложения, както и контекстно-ориентираното представяне на данни върху екрани с разнообразни размери.