М-Тел с нова процедура за преносимостта

М-Тел е подготвил документ до Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) с предложения за защита на личните данни, избягване на двойно тарифиране и мерки за преодоляване на технически срив в системата при въвеждане на преносимостта на номерата. Утре, 30 август, документът ще бъде внесен в комисията, съобщиха от оператора.
М-Тел предлага да се изработи процедура за преносимост на номерата, която да гарантира интересите на участниците в процеса и да ограничи възможностите за злоупотреби и създаване на хаос при преминаването от един оператор на друг, заявиха от компанията.
Предложеният от КРС вариант в сегашния си вид рискува конфиденциалността на личните данни на клиентите, като предлага те да се разменят по факс и и-мейл не само в официалните офиси на операторите, но и при дистрибутори и търговски представители. Това означава, че на практика няма начин да бъде гарантирана конфиденциалността на информацията”, гласи официалното съобщение от М-Тел.
Не е спазен и принципът на преносимостта, според който първо даряващият оператор трябва да деактивира достъпа на потребителя и след това приемащият да го активира, добавиха от М-Тел. Това означава, че абонатът може да бъде активен и съответно тарифиран от две мрежи едновременно или най-малкото да бъде с неясен статут за неопределено време, предупреди опираторът.
Наред с това идеята заявлението да се подава при приемащия, а не при даряващия (както е например в Англия и Франция) оператор, създава възможност за финансови злоупотреби, твърдят още от М-Тел.Това ще доведе също така и до възможности за необоснован отказ по формални причини от страна на даряващия оператор. Също така потребителят няма да може да бъде информиран за евентуални неблагоприятни последици за него – заплащане на неустойки, отпадане на възможността за безплатни или преференциални разговори в група „Семейство и приятели” и др.
Не е гарантирана и свободата на потребителите да могат да оттеглят заявлението в рамките на времето, необходимо за пренасяне на номера му, казват от най-големия у нас мобилен оператор. Не е предвиден и максимален брой номера, които могат да се пренасят в рамките на един ден. Това ще създаде хаос при обслужването на клиентите и ще затрудни ползването на услугата.
Конкретни предложения за преодоляване на пропуските в процедурата, базирани на европейскa практикa, както и други детайли, коитои да гарантират гладко протичане на процеса, са заложени в предложението на М-Тел.
Другите два оператора – Globul и vivatel, както и КРС са приели да започне дискусия по процедурата. Това, според М-Тел, показва общото разбиране, че в досегашното предложение има съществени пропуски и ще позволи изготвянето на новата процедура да бъде съобразено с всички изисквания на новия Закон за електронните съобщения.

по темата: „М-Тел с нова процедура за преносимостта”

добавете коментар...

  1. Grigo

    Колкото и да се филмирате М-тел-ци, ще ви избягат поне половин милион абонати:) От реалните 2.5 милиона:D

Коментар