Афганистан полудя по мобилните телефони

Броят на мобилните потребители в Афганистан расте всеки месец със 150 000 души, като все още не се вижда краят на този подем. Според правителството на страната, двигателят за икономически растеж на Афганистан ще бъде секторът на телекомуникациите и информационните технологии.
Икономиката на държавата расте бързо, което се дължи най-вече на вливането на чуждестранни помощи след падането на талибанското правителство през 2001 година, писа Асошиейтед Прес. Стандартът на живот в страната обаче е сред най-ниските в света, като съществуват и сериозни проблеми със сигурността при инсталирането на техника.
Икономиката в Афганистан е предимно със селскостопански характер, като търговията и индустрията изпитват значителни трудности, дължащи се на лошото състояние, в което се намират пътищата, и на честите и дълготрайни прекъсвания на електричеството. Като се изключи нелегалната търговия с опиум, малкото износ на държавата се състои от сушени плодове и килими.
Но както и при другите развиващи се страни, и тук мобилните оператори правят доста активен бизнес, доставяйки комуникационни средства на бедни селяни, които до преди няколко години почти никога не са виждали телефон. В момента тарифите за обаждане в страната са около 10 цента на минута, а най-евтините телефонни карти струват по $1. Мобилните оператори покриват всичките 34 области на държавата.
В сектора на комуникациите и информационни технологии на Афганистан работят около 50 000 души, като от изключително значение е отварянето на възможности за търговия между отделните окръзи, както и с другите държави. Досега, 12% от 25-милионното население на страната разполагат с клетъчни телефони.
През тази седмица Emirates Telecommunication стана четвъртият мобилен оператор, появил се на афганистанския пазар. Компанията от Обединените Арабски Емирства е инвестирала $300 милиона, за да започне да предлага мобилната си услуга.

Коментар