Sony атакува с видео уокмени

  
След като
Apple отне първото място на Sony като доминиращ доставчик на мобилни музикални предложения, японската компания реши да изостави своя музикален онлайн магазин Connect и да се насочи към файловите формати на Windows Media Player и другите аудио услуги. Освен това Sony въвежда и нови уокмен плеъри, които ще поддържат видео.

Sony представи новите си устройства няколко дни преди Apple да анонсира iPod от висок клас с напреднали видео способности. Компанията постепено ще спре дейността на музикалния магазин Connect в Северна Америка и Европа, но това няма да се случи преди март 2008 година, писа informationweek.com.

Новите плеъри ще просвирват формати WMA, AAC и MP3. И двата уокмена, NWZ-A810 и NWZ-S610, ще поддържат отворена платформа за сваляне на музика и видео. Моделите ще са съвместими с повечето онлайн услуги на абонаментен принцип. Уокмените ще могат да работят и с JPEG файлове за снимки, MPEG-4 видео кодеци и AVC Baseline Profile. Освен това Sony Pictures Entertainment ще доставя видео съдържание за новите плеъри на своя уеб сайт.

Уокменът от висок клас NWZ-A810 идва с 2-инчов QVGA LCD екран в модели с 2 до 8 гигабайта памет и ще струва между $140 и $240. По-"малкият" NWZ-S610 предоставя 1.8-инчов QVGA LCD дисплей и FM радио, като цената му ще варира от $120 до $210. 8-гигабайтовите модели ще могат да съхраняват до 1850 песни, а 2-гигабайтовите – до 440 песни.

Новите устройства на Sony са едни от първите, получили сертификат за Windows Vista. Това означава, че плеърите са преминали през поредица от тестове за съвместимост, вкл. и проверката PlaysForSure.

Коментар