Lumia 1020 – смартфон с невероятна 41MP камера

Lumia 1020 ще се предлага в три цвята – жълт, бял и черен

Lumia 1020 ще се предлага в три цвята – жълт, бял и черен

Nokia обяви новия си смартфон Lumia 1020, с второ поколение на изключителния 41-мегапикселов сензор. Благодарение на иновативна PureView технология с оптична стабилизация, потребителите на модела ще могат да правят възможно най-качествените снимки с дигитална камера, подчерта компанията.

Класният хардуер на Lumia 1020 е допълнен с ново приложение, наречено Nokia Pro Camera, с помощта на което дори и начинаещи фотографи могат да правят снимки с професионално качество. Технологията за увеличение позволява на Lumia 1020 да улови повече детайли от заснемания обект, отколкото вижда човешкото око, уверява Nokia.

41-мегапикселовият сензор на Lumia 1020 използва водещата оптика ZEISS с шест физически лещи

41-мегапикселовият сензор на Lumia 1020 използва водещата оптика ZEISS с шест физически лещи

Благодарение на нова характеристика, известна като „dual capture”, Lumia 1020 едновременно прави снимки с 38-мегапкиселова резолюция и създава 5-мегапикселово изображение за лесно споделяне в социални мрежи с Windows Phone 8.

41-мегапикселовият сензор на Lumia 1020 използва водещата оптика ZEISS с шест физически лещи, която заедно с оптичната стабилизация осигурява чисти изображения и при слаба светлина. Камерата заснема също качествено видео със стерео звук дори в шумни концертни зали, благодарение на функцията Nokia Rich Recording, която може да обработва шесткрактно по-силен звук, в сравнение с микрофоните на обикновените смартфони.

Камерата на Lumia 1020 заснема качествено видео със стерео звук дори в шумни концертни зали

Камерата на Lumia 1020 заснема качествено видео със стерео звук дори в шумни концертни зали

Lumia 1020 предоставя 4,5-инчов екран AMOLED WXGA (1280×768) и разчита на двуядрен процесор Snapdragon S4 с тактова честота 1,5 GHz. Смартфонът разполага с 2 GB оперативна памет и 32 GB вградена флаш памет, както и със 7 GB в облачното хранилище SkyDrive.

Основната PureView камера има резолюция 41 мегапиксела, ксенонова светкавица за статични снимки и LED светкавица за видео. Налична е и фронтална камера с резолюция 1,2 мегапиксела. Батерията има капацитет 2000 mAh, като е възможно и безжично зареждане.

Същевременно, Nokia пусна нов комплект за разработка на софтуер (SDK), който осигурява достъп до ключовите характеристики за редактиране на изображения на Lumia 1020. Наборът от средства за разработка е на разположение в developer.nokia.com.

Lumia 1020, работещ под управление на Windows Phone 8, излиза първо на пазара в САЩ, ексклузивно от оператора AT&T. Продажбите ще започнат на 26 юли на цена от 299,99 долара с двугодишен контракт. По-късно през третото тримесечие, смартфонът ще излезе на пазарите в Китай и Европа.

Nokia планира да предложи ексклузивен вариант на Lumia 1020 чрез оператора Telefonica на избрани пазари в Европа и Латинска Америка. Смартфонът ще се предлага в три цвята – жълт, бял и черен.

Коментар