Мобилна технология помага на хората с увреден слух

По нов, модерен и по-ефективен начин обслужва клиентите си английска компания за медицински услуги. Снабдени с лаптопи, нейните мобилни служители оказват бърза и качествена помощ на хора със слухови проблеми.

Неотдавна компанията Hidden Hearing внедри в своята дейност система от 200 лаптопа IBM ThinkPad със специализиран софтуер Noah3. Целта на проекта бе да се елиминират някои ръчни операции и да се подобри настройката на слуховите апарати, като в резултат на това клиентите да получат по-бърза и качествена помощ.

В миналото, аудио логистите на Hidden Hearing записваха на ръка върху лист информацията, събирана по време на консултациите с пациенти. Те измерваха параметри на слуха с устройства, наречени аудиометри, и чертаеха диаграми на хартия. На базата на показанията, специалистите поръчваха необходимите слухови апарати. Диаграмите пък се изпращаха по пощата в централата на Hidden Hearing за съхранение и анализ, на базата на който се извършва настройка на слуховия апарат, вече изпратен на клиента. За да направят настройката, мобилните служители на Hidden Hearing посещаваха отново пациента и извършваха поредица от тестове, докато постигнат съвпадение на резултатите с информацията от оригиналната аудиограма.

Описаната технология на работа беше морално остаряла и неефективна по отношение на времето за провеждане на изследването, обработка на резултатите и настройка на слуховия апарат. Допълнителен проблем създаваше ангажимента на аудио логистите да чертаят диаграми по време на консултациите, вместо да отдадат цялото си внимание на пациента.

Системата от лаптопи и специализиран софтуер решава тези проблеми. Компанията въвежда и нови аудиометри, които комуникират с лаптопа през USB интерфейс. Информацията от теста се предава директно към компютъра, който изработва автоматично аудиограмата в цифров вид и я съхранява на твърдия диск. Копие се изпраща и в офиса на Hidden Hearing за архивиране. Допълнително, файлът се записва на място и върху флаш, за по-голяма сигурност. Лаптопите не разполагат с CD устройство, тъй като изискването е било да са много леки. Както и изключително тихи, особено вентилаторите, за да не влияят на изследването.

Технология за по-добър слух
Проблем
Много хора по света имат проблеми със слуха. За да комуникират нормално с околните, те използват слухови апарати. Изборът и настройката им са свързани с измервания и тестове, които отнемат време
Решение
Мобилни аудио логисти извършват измервания на място при пациента с помощта на лаптопи и специализиран софтуер
Ползите
намалява се времето за измервания;
– елиминират се ръчни операции;

– автоматична
настройка на слуховия апарат;
– по-доволни
пациенти

Освен автоматичното генериране на аудиограми, много по-ефективна сега и процедурата за настройка на слуховия апарат. За целта аудио логистите използват специален софтуер, който директно настройва апарата на базата на информацията от аудиограмата. С две думи, край на всякакви ръчни операции.

Новите цифрови слухови апарати имат и интересни допълнителни възможности. Те могат да се програмират да усилват в различна степен звука, в зависимост от мястото, от което идва. Ако някой говори фронтално срещу човека със слухов апарат, системата намалява усилването на звука, тъй като се разчита на разпознаване на думите по устните. Обратно, когато звукът идва отзад, апаратът го увеличава усилването.

Hidden Hearing предвижда и леки промени в технологията, за да улесни още повече работата на своите мобилни специалисти. Например да използва безжична комуникация между лаптопа и слуховите уреди за измерване и настройка, и така да елиминира кабелите. Както и да въведе в дейността си CRM софтуер, който тотално да автоматизира процеса на поръчка и доставка на слуховите апарати.

по темата: „Мобилна технология помага на хората с увреден слух”

добавете коментар...

  1. aaa

    Това го има отдавна и у нас: http://www.anka.bg/bg/software/noah3

Коментар