Стартира онлайн платформа за търговия с дългове

Вече се усеща нуждата от управление продажба на фирмени задължения, заяви Костадин Джигов

Вече се усеща нуждата от продажба на фирмени задължения, заяви Костадин Джигов, управител на СИС Контрол

Първата платформа в България за търговия на дългове заработи тази седмица. Cesia.bg, създадена от СИС Контрол ООД, цели да ускори слабия растеж на българските фирми, като им помогне да продадат вземанията си и да получат свеж капитал веднага.

Платформата събира на едно място продавачи на дългове с потенциални и заинтересовани купувачи. Това ще помогне на компаниите да реализират определен процент от вземанията си възможно най-бързо и при най-изгодните условия и за двете страни, посочиха създателите на Cesia.bg.

По данни на Българската стопанска камара, общите задължения на фирмите у нас са над 160 млрд. лв., а междуфирмената задлъжнялост  – над 110 млрд. лв. Проблемът е, че огромната част от тези фирмени дългове – около 40% – са просрочени. Това възпрепятства нормалното функциониране на българския бизнес и допълнително се забавя неговото развитие, тъй като разчита на трудно събираеми вземания от клиенти.

„В тази сложна ситуация повечето български фирми се опитват сами да съберат вземанията си, въпреки че нямат специализиран персонал за това”, заяви Костадин Джигов, управител на СИС Контрол и дългогодишен експерт в областта на проблемните кредити.

Търговията с дългове е сравнително нов бизнес за България. Последните няколко години върху него се съсредоточава все по-голямо внимание, което се дължи и на  икономическата криза.

„В България практиката за продажба на фирмени задължения, за разлика от продажбата на банкови кредити, все още прави неуверени стъпки, но нуждата от нея се усеща все повече от бизнеса”, коментира Костадин Джигов.

Cesia.bg дава възможност да се търгува с три вида дългове – съдебни, досъдебни и редовни.  Купувачите получават достъп до база с реално продавани дългове, тъй като единствено оторизирани за това лица могат да качват фирмени вземания.

Коментари по темата: „Стартира онлайн платформа за търговия с дългове”

добавете коментар...

  1. .

    Мизерно е, защо само за фирми?

Коментар