Nokia готви инвазия на пазара за игри и навигация

Nokia, най-големият производител на мобилни хендсети, се кани да пренесе успеха си от сегмента на MP3- и камера-телефоните на пазара за цифров гейминг и навигация. Финландският гигант обяви платформи за игри и навигация, съответно N-Gage и Nokia Maps.
Хендсетите от серията N, както и тези базирани на S60 поддържат новата геймърска платформа, което означава, че броят на продадените N-Gage съвместими устройства ще достигне 10 милиона в следващите 12 месеца, считано от ноември, писа digitimes.com, като се позовава на източници от Nokia.
Когато този праг бъде преминат, Nokia ще бъде в позиция да конкурира Sony и Nintendo за първото място при цифровите хендхелд устройства за игри. Nokia е продала над три милиона N-Gage хендести през 2003 и 2004 г. и сега разширява своя хардуерен опит с платформа за услуги.
Компанията ще въведе онлайн геймърска услуга, съвместно с няколко издатели на игри, сред които Electronic Arts, Capcom, Digital Chocolate, Gameloft, Glu, Indiagames, I-Play, Vivendi и Thg Wireless.
Освен това, финландската компания подготвя услугата за навигация Nokia Maps, която ще предложи карти и градски указатели директно на мобилните телефони. Така Nokia ще се опита да навлезе на GPS пазара.
Компанията вече обяви два GSP телефона, модели N95 и 6110 Navigator, както и устройството за навигация в кола 330, което е плод от покупката на Gate5. Всички хендсети от серията N и базираните на S60 също ще поддържат GPS функционалност.

Коментар