Apple подготвя производство на мобилни процесори

В бъдеще Apple може сама да произвежда процесорите за мобилни устройства като iPhone и iPad

В бъдеще Apple може сама да произвежда процесорите за мобилни устройства като iPhone и iPad

Apple инвестира значителни средства в тайванска компания за производство на чипове, твърди сайтът SemiAccurate.com. Това предполага, че Apple планира в бъдеще сама да произвежда мобилните процесори за устройства като iPhone и iPad.

По-рано SemiAccurate първи информира, че Apple ще премине към графиката на Nvidia през 2012 г., но прогнозата на сайта, че компанията ще изостави Intel през 2011 г., не се потвърди.

Традиционно, Apple поръчва процесорите за iPhone, iPad и iPod touch на един от основните си конкуренти – южнокорейския производител Samsung. Мнозина анализатори обаче смятат, че Тим Кук, главният изпълнителен директор на Apple, ще прекрати тази зависимост от Samsung, заради постоянните патентни спорове между двете компании и позициите им на основни конкуренти на мобилния пазар.

По-рано Тим Кук обяви създаването на нов екип от разработчици на чипове начело с Боб Мансфийлд. Според SemiAccurate, купертинският ИТ гигант вече инвестира в UMC (United Microelectronics Corporation), водещ тайвански производител на чипове. Твърди се, че TSMC – друга тайванска компания за чипове – не може да удовлетвори всички потребности на Apple, а UMC предлага по-изгодни условия за партньорство.

В момента 40-нанометровите процесори формират около 15% от общия производствен обем на UMC. Пазарът на мобилни устройства разкрива нови възможности за увеличаване на приходите на компанията, която неотдавна се присъедини към IBM Technology Development Alliances с цел да внедри 10-нм технологичен процес.

Apple едва ли ще може да смени бързо партньора си в производството на процесори, но компанията постепенно ще намалява обема на поръчките към Samsung, твърди SemiAccurate. Засега Samsung остава важен партньор за Apple, което се признава и от шефовете в Купертино.

Коментар