Китай хоства половината заразени сайтове по света

Китай е хост на почти половината заразени със злонамерен софтуер сайтове в света. Според доклад, публикуван от антивирусната компания Sophos, Китай и Хонг Конг са хоствали 44.8% от заразените сайтове през август. На второ място в списъка стоят САЩ, като там са хоствани 20.8% от уеб сайтовете, които съдържат злонамерен софтуер.
Броят на заразените страници в Мрежата също се е увеличил. От Sophos казват, че са засекли появата на средно 5000 заразени сайта за всеки ден на миналия месец. Антивирусната компания предупреждава, че дори да не се посещават сайтове, хоствани в страните от топ 3 на списъка – Китай, САЩ и Русия, то това не е ефективен метод за избягване на злонамерен код.
Въпреки че три четвърти от заразените уеб страници се хостват само в тези три страни, то това не означава, че потребителите биха се заразили, само ако посещават сайтове в тези области. В момента хакерите "отвличат" уеб сайтове по света с цел те да пренасочват потребителите към заразени страници, намиращи се в Китай, САЩ и Русия. Когато става дума за набелязване на цели в Мрежата, кибер престъпниците не дискриминират никого, посочват от Sophos.
Антивирусната фирма предупреди и за увеличаване на спама, насочващ потребителите към тези заразени сайтове. В опит да преминат през скенерите за вируси, хакерите използват съобщения, които насочват потребителите към страници със злонамерен код. Компютрите се заразяват, когато хората кликнат върху линка в имейл съобщението.
През юни се забеляза огромен растеж на спама, хостван в китайски домейни. От почти нула на брой, спам домейните нараснаха на около 450.

Коментар