Linux се изравни на пазара с остарялата Windows 98

Пазарният дял на Windows 98 е намалял през август от 1.44% на 1.34%, слизайки до нивото на популярност на операционната система с отворен код Linux, която пък е увеличила дела си от 1.33% на 1.34%, сочат наскоро публикувани данни на W3Counter. Ако тенденцията се запази, то Linux скоро ще задмине остарялата, деветгодишна версия на Windows.
Това обаче не е много престижна победа за Linux ентусиастите, които от доста време насам пророкуват за неизбежното идване на митичната „година на Linux десктопа”. Делът от 1.34% на Linux е малко по-малък от предвижданията на Siemens от 2003 година за 2008.
Статистическите данни на W3Counter, които са изчислени на базата на потребителски текстове от 33 милиона уникални посетители на над 5000 уеб сайта, показват също така и че MAC OS X, която има дял от 3.73%, все още е по-популярна от Windows Vista (3.46%) и бързо застига Windows 2000 (3.94%). Анализаторите очакват обаче, че до една година Vista ще задмине с лекота и двете операционни системи.
Но макар оценяването на пазарния дял на даден продукт да може да достави ценно опознаване на тенденциите за възприемане на софтуер, няма метод, събиращ подобна информация, който да е напълно надежден. 
По-ясна картина разкрива сравняването на статистически данни от няколко източника. NetApplications, която също доставя месечни данни за пазара на операционни системи, оценява дела на Linux за август на 0.77%, а този на Windows 98 – на 0.98%.
Макар и популярността на Linux все още да не може да се сравнява с тази на MAC OS X или Windows на пазара за настолни компютри, то операционната система с отворен код набира все по-голяма индустриална подкрепа – фактор, който може да доведе до скромни увеличения на пазарния дял през следващите месеци.
В момента Dell, Hewlett-Packard и Lenovo предлагат десктопи и лаптопи с инсталиран на тях Linux, които са достъпни за крайните потребители, а това означава сигурно придвижване нагоре на системата с отворен код.

Коментар