Изтеглят играчки с марката Барби от българския пазар

Компанията „Национални дистрибутори” ЕООД обяви доброволно изтегляне и замяна от българския пазар на 4 вида играчки-животни и 1 вид играчки-мебели. Всички те са на компанията Mattel Inc. и се продават под марката Барби (Barbie), а причината за изтеглянето са завишени нива на олово по част от повърхността им.
Играчките са доставяни след март 2007 г. Не съществуват данни за негативно влияние при използването им, както в България, така и в световен мащаб, уточниха от компанията. Самите кукли Barbieне са включени в изтеглянето.
“Национални дистрибутори” е уведомила двата регулаторни органа, които имат отношение по въпроса – Комисия за защита на потребителите и Държавна агенция за метрология и технически надзор.
От десетте играчки, които Mattel, Inc доброволно изтегля по целия свят, „Национални дистрибутори е доставила в търговската мрежа само 5 играчки от марката Barbie, в които има засегнати части.

Продукт

Комплект 

2 чинии за вечеря

кученце

купа за чипс

купа за салата 

K8606  Комплект кухненски маса и столове – жълтата храна в чиниите за вечеря, кафявото върху кученцето, жълтото и оранжевото върху купата за чипс, оранжевото върху купата за салата. 

Пуснати на българския пазар 12 комплекта

Котенце

K8607  Комплект за баня и тоалетна – кафявото върху котенцето. Пуснати на българския пазар 6 комплекта

Кученце

K8609  Коплект бюро и стол за спалня – кафявото върху кученцето
Пуснати на българския пазар: 6 комплекта

Котенце

K8608  Комплект всекидневна (deluxe) – кафявото върху котенцето
Пуснати на българския пазар: 6 комплекта

Портмоне

K8613  Комплект всекидневна (premium) – жълтото цвете върху портмонето
Пуснати на българския пазар: 40 комплекта

Акцията е част от провеждащото се в световен план доброволно изтегляне на продукти от Mattel, Inc., в следствие на продължаващото изследване на играчки, произведени от подизпълнители на компанията в Китай. Mattel, Inc. е приключила тестването на качеството на по-голямата част от играчките си, включително и на тези, които в момента се произвеждат от нейни подизпълнители. 

Няколко подизпълнители вече няма да произвеждат играчки на Mattel. Ние се извиняваме на всички засегнати и обещаваме, че ще продължим стремежа да предоставяме безопасни и качествени играчки”, заяви Робърт Екерт, председател и главен изпълнителен директор на Mattel, Inc.
Комплектите, подлежащи на изтегляне от пазара, са произведени от компанията HolderPlasticCompany (Holder), подизпълнител на Mattel, Inc., който от своя страна е възложил боядисването на миниатюрните играчки-животни и играчки-мебели на свои подизпълнители – DongLianFa (DLF) и YipSing (YS). Те обаче са използвали несертифицирана боя и поради това вече не произвеждат играчки за Mattel, Inc.
Разследването на Mattel, Inc. разкри, че подизпълнителите са боядисали засегнатите играчки в периода между март и август 2007 г. Въпреки това Mattel, Inc. изтегля цялата продукция от споменатите играчки, която е боядиса от тези подизпълнители. Ето защо в изтеглянето са включени играчки, произведени от началото на октомври 2006 г. В България играчките, които подлежат на изтегляне, са доставяни след март 2007 г..
„Национални дистрибутори” ЕООД работи в сътрудничество с търговците на дребно в България, за да открие и изтегли въпросните продукти от рафтовете в магазините, увериха от компанията. Замяната на продуктите ще се бъде изцяло за сметка на “Национални дистрибутори” и ще се извършва чрез магазините Бонжур в цялата страна. Клиентите ще получат други продукти на същата стойност. За потребителите от по-отдалечени места и в случай, че нямат възможност да посетят такъв магазин, “Национални дистрибутори” ще извърши замяната чрез куриер.
Компанията приема въпроси, свързани с изтеглянето и замяната на играчки телефон 02 / 808 20 40 всеки ден между 9:00 и 18:00 часа, считано от 6 септември.

Коментар