Ивайло Калфин: ЕС може да се защити от подслушване

Kalfin

Ивайло Калфин препоръча на Европа да стимулира изграждането на сървърни ферми на своя територия (снимка: kalfin.eu/blog)

Аргументите, с които американски представители оправдават подслушването на европейски граждани и институции, са неубедителни, казва Ивайло Калфин в блога си (Може ли Европа да прави облаци?).

Според него, стореното не може да се върне, но Европа има няколко полезни хода, с които да гарантира, че личните данни на гражданите й ще бъдат по-добре защитени.

За да стане това, Калфин предлага първо да се успокоят емоциите и да се сложи край на различни заплахи, идващи от Брюксел, включително за блокиране на преговорите за свободна търговия между ЕС и САЩ.

Според евродепутата, ЕС трябва да подготви нарочно споразумение за защитата на данните или пък да го включи сред темите, по които преговаря с Вашингтон за регламентиране на свободната търговия.

„Споразуменията за данните на пътуващите в полетите към САЩ и за банковите преводи показват, че макар и трудно, съгласие по деликатната тема на опазването на личните данни е възможно. Този подход трябва да се запази при приемане на директивата за опазване на информация и на директивата за информационна сигурност. Те трябва ясно да уреждат реда за работа на американските фирми на територията на ЕС”, смята Калфин.

Българският депутат, който е докладчик на Европейския парламент по въпросите на киберсигурността, препоръчва Европа да започне да стимулира изграждането на сървърни ферми или „информационни облаци” на своя територия, тъй като основните съоръжения от този тип сега се намират в САЩ.

„Европейската икономика трябва да бъде в състояние да предлага подобни услуги по начина, по който го правят американските фирми – като съхраняват информацията на собствена територия. Тогава и потребителите ще бъдат по-спокойни за това, че европейското право защитава адекватно техните лични данни”, пише в своя блог Ивайло Калфин.

Коментар