Хромбуците се възползват от слабостта на Windows 8

Хромбуците държат 20% от пазара на лаптопи с цена до 300 долара, според пазарни проучвания

Хромбуците държат 20% от пазара на лаптопи с цена до 300 долара, според пазарни проучвания

Продажбите на хромбуци ще нараснат рязко през втората половина на 2013 г., прогнозира digitimes.com. Очаква се двукратен ръст в доставките от компании като Acer, Lenovo, Hewlett-Packard и Samsung Electronics.

Googlе, разработчикът на Chrome OS – операционната система, която управлява хромбуците, е решен да се възползва от шансовете на пазара за компютри, на фона на слабия интерес към Windows 8.

Други фактори за ръст при хромбуците са изследователските усилия на Intel и появата на решения от AMD за този сегмент от пазара. Много производители на РС, вкл. Asus, преосмислиха своето отношение към хромбуците и решиха да влязат на пазара с компютри под управление на Chrome OS.

Очаква се HP и Lenovo да увеличат доставките на хромбуци през второто полугодие, а Acer и Samsung да пуснат съответно 3 и 5 пъти повече устройства с Chrome OS. В резултат на това сериозни печалби ще извлекат ODM производители като Quanta Computer и Compal Electronics, която ще изпълнят по-голяма част от поръчките за хромбуци.

В момента хромбуците от Google, Acer и Samsung съставляват около 20-25% от пазара на лаптопи с цена до 300 долара, като продажбите им продължават да нарастват.

Коментар