Как да отключим документи и архиви

Сигурността е основен проблем за всички потребители на персонални компютри. Постоянното обновяване на операционната система и защитния софтуер е задължително. Но за пълноценна сигурност това не е напълно достатъчно, особено за бизнес потребителите, които прилагат криптиране на комуникацията и защита на отделни документи.
За да сте сигурни, че само вие и вашите партньори имат достъп до определен документ, логично е да прибегнете до криптиране и защита с парола. Това наистина е много добър начин да скриете съдържанието на даден документ от чужди очи, но какво ще стане, ако забравите паролата?
Повечето методи за защита, заложени в софтуерните пакети, не са чак толкова неуязвими. С достатъчно време, верния софтуер и точните инструкции ще можете да разбиете защитата на вашите файлове и да получите отново достъп до тяхното съдържание.
Методи за защита и възстановяване
Най-често срещаният метод за защита на файловете е използване на цифрова стойност от паролата като ключ, чрез който се криптира документът. Именно такава технология използва офис пакетът на Майкрософт, като в по-старите версии криптирането е 40-битово, а в последната версия 2007 се разчита на AES (Advanced Encryption Standard) със 128-битов ключ, което прави разбиването значително по-трудно.
40-битовото кодиране се счита за минимум при защитата на информацията. Но с развитието на технологиите и постоянното увеличаване на мощността на компютърните системи, вече е възможно неговото разбиване и от домашен компютър. Това става посредством търсене на ключ, при което всеки възможен 40-битов цифров ключ се пробва, докато не бъде открит верният.
Всеки софтуер с пароли е уязвим на речникова атака (dictionary attack), която опитва думи срещу паролата, докато не бъде открита единствено вярната.
Друг метод е „нападението с груба сила” (brute-force attack), при който всички комбинации от символи и/или букви и числа до определена дължина се подават към програмата, докато не бъда открита коректната парола.
Единствената сигурна защита срещу споменатите два варианта за атака на заключения документ е да въведете много сложна парола, която да гарантира прекалено дълго време за откриването й и така да обезсмисли цялата операция.
Възстановяване на Word и Excel пароли
Има няколко начина да „счупите” защитата с парола на Microsoft Word и Excel документи. В случай, че паролата е по-проста, използвани са малки букви, числа и няма символи и дължината е не повече от 7 знака, то разбиването не би отнело много време.
Програма за тази цел е Free Word/Excel Password Recovery Wizard. Както личи от името й, тя е безплатна и можете да я ползвате без ограничения във времето. В момента, за съжаление, програмата все още не поддържа Office 2007, но разработчикът обещава това да стане скоро. Ако вече използвате новия офис пакет на Майкрософт и сте успели да забравите паролата на някой документ, проверете за решение тук.
По-надолу ще разгледаме възможностите на безплатното приложение, тъй като то поддържа от Word 97 и Excel 97 до версиите в Office 2003.
Използване на Free Word/Excel Password Recovery Wizard
За нормалното стартиране на приложението е небходим Microsoft. NET Framework. Ако не сте го инсталирали, можете да го намерите тук.
Тази лесна за използване програма дава възможност да приложите и двата метода, за да се справите със заключения документ. След като приключите инсталацията и стартирате програмата, натиснете на етикета select file и изберете файла, на който искате да възстановите паролата.
 
След това натиснете dictionary recovery и изберете местоположението на текстовия файл, който искате да използвате. По подразбиране речниковият файл е в директорията, където е инсталирано приложението. Трябва да уточните също така дали търсите малки или главни букви и други детайли.
Следващия етикет е brute force recovery. Тук трябва да установите групата от знаци за използване (само букви, букви и числа, главни букви и други) и максималната дължина на паролата, която искате да пробвате. След като сте готови, натиснете бутона Go и изчакайте. Колко точно време ще отнеме операцията, зависи от сложността на паролата.
Възстановяване на защитени ZIP файлове
Компресираните файлове, защитени с парола, която сте забравили, могат отново да станат достъпни за вас посредством програми, използващи вече споменатите „силов” или „речников” подходи.
Добра безплатна програма за възстановяване на заключени Zip архиви е Picozip. Ако ви е необходим софтуер, който може да борави и с други видове архиви, погледнете тук. В случай, че искате да отворите заключен Zip файл, можете първоначално да пробвате безплатната версия.
Програмата се отличава с много лесен интерфейс, работи както Free Word/Excel Password Recovery Wizard, само че върху архивни файлове в .zip формат.
За да започнете процеса, просто въведете местоположението на архивирания файл, до който искате да получите достъп, както и символите и дължината. След като направите това, само трябва да натиснете бутона Start и да изчакате.
Picozip Recovery Tool позволява временно да спирате и след това да продължавате процеса по възстановяване на паролата. Приложението дава и груба информация за оставащото време за претърсване на всички възможни комбинации.

Както виждате, дори и да сте забравили паролата, можете отново да имате достъп до вашите документи и архиви. Но все пак имайте предвид, че процесът по възстановяване отнема време, през което е практически невъзможно да използвате компютъра си.

по темата: „Как да отключим документи и архиви”

добавете коментар...

  1. TechNews.bg

    А защо не писахте за разбиване на .rar архиви защитени с парола? Ако искате ще ви дам един .rar да се помъчите малко;)

Коментар