Рекламният бизнес се наглася към новите интернет форми

Интернет търсачките вече се превръщат в нещо много повече от търсещи машини. Именно затова интернет гигантите заявиха открито намеренията си да се борят за големите приходи от уеб реклама.

Google купи DoubleClick, Microsoft придоби aQuantive, а AOL закупи TACODA. И трите закупени фирми развиват дейността си в областта на онлайн маркетинга и рекламата.

А докато интернет гигантите се надпреварват, рекламният бизнес се изменя и наглася към новите форми на рекламиране. Възниква обаче въпросът: чие задължение е онлайн медиа планирането – на интернет маркетинг мениджърите или на традиционните специалисти по медийно планиране?

Медийното планиране в интернет е сложен и труден процес, свързан с предварителни преговори, бюджети, проблеми с недостатъчно или прекомерно показване на рекламите, сравнения между закупени и показани реклами. Същевременно целта е да се предостави на клиента стойностна рекламна кампания за вложените средства. При закупуването на показвания на базата на CPM (Cost Per Thousand), т.е. на хиляда импресии, задължението на страната, публикуваща рекламата, е да бъдат изпълнени гарантираните импресии. В случай, че рекламните показвания не донесат желаните резултати или не са правилно насочени към потребителите, не остават много възможности за допълнителни преговори.

При Google Site Targeting (Уебсайт насоченост) фактът, че нивото на показаните импресии не е гарантирано, може да се превърне в предимство. Ако рекламата не се представя добре, тя се премахва точно както и недобре представяща се ключова дума. При работа с Google, специалистите по медийно планиране имат възможност да тестват, премахват или добавят нови сайтове от медиа плана, както и да променят рекламни текстове, да опитват различни страници за реклама или да оптимизират заложения бюджет за CPM (Cost Per Thousand). Услугата Site Targeting дава възможност на медиа планьорите да нагласят рекламната кампания така, че да постигнат желаните резултати. При това в реално време.

Интернет маркетинг специалистите вече до някаква степен се занимават и с медийно планиране, защото добавят контекстуално насочени реклами, а отскоро и уебсайт насочени реклами към платените онлайн кампании. Главният недостатък на тези форми на интернет реклама доскоро беше липсата на информация за това къде точно и по какъв начин се показват рекламите.

От известно време обаче Google въведе информационна система за представянето на контекстуалните реклами в партньорските си сайтове, която дава по-голяма яснота на рекламодателите за това къде и как се показват техните реклами. Отчетът “Placement Performance” (представяне по местоположение) дава подробна статистика за показването на рекламите в отделните сайтове: брой импресии, кликове, цени, както и информация за последващи действия (продажби, запитвания, изтегляне на програми и т.н.), ако те се проследяват също чрез Google. За момента не е възможно обслужване на голям брой сайтове през един потребителски профил, но вероятно въвеждането на такава функция е само въпрос на време. По този начин специалистите по медийно планиране ще могат да проследяват конвертирането на показаните реклами от всеки един сайт посредством технология, аналогична на тази при Google AdWords.

Макар проблемът с намирането на посреднически агенции за този вид онлайн реклама все още да е актуален, с окончателното завършване на сделката Google/DoubleClick за $US 3,1 милиарда, ще бъде създаден интегриран канал за управлението на рекламно показване и търсене. Разбирането на взаимодействието между медия и търсене ще бъде неоценимо.

Може би голяма част от хората в сферата на медийното планиране (клиенти и специалисти) все още не гледат на Google като потенциална възможност за рекламиране, но това би било недалновидно, като се има предвид, че партньорската мрежа на Google достига до 88% от интернет потребителите в света и предоставя ежедневно над половин милиард импресии на своите 706 милиона посетители.

Източник: icygen.com

* Заглавието е на редакцията

Коментар