Плеър на LG поддържа Blu-ray и HD DVD

Южнокорейската компания LG Electronics представи нова, обновена версия на своя DVD плеър с висока резолюция. Устройството поддържа като Blu-ray, така и HD DVD, предлагайки възможно разрешение на войната на форматите, писа news.yahoo.com.
Проблемът обаче е, че BH200 "Super Blu Combo HD Player" струва $1000, като макар и с 16% по-малко от предната версия, все още е два пъти по-скъп от плеърите, които са само за HD DVD или само за Blu-ray.
По-ранният модел, показан на изложението за потребитгелска електроника (CES), беше първият плеър, който обединява форматите Blu-ray на Sony и HD DVD на Toshiba. Неговата цел е да задоволи заможните потребители, които се объркват от войната, водена между двата формата и разделяща потребителите, производителите на електроника, филмовите студия и разгневените ритейлъри.
Очаква се Samsung също да пусне на пазара плеър, поддържащ и двата формата, преди празничния сезон за пазаруване.
Новият продукт на LG пък се чаква на пазара в САЩ към средата на октомври. Плеърът ще включва характеристики, които липсват в предходния модел. Устройството ще разполага с възможност за плейбек на Blu-ray и HD DVD дискове, благодарение на напредналите BD-Java и HDi технологии.
Южнокорейският гигант беше критикуван, че не е поставил HDi (high-definition interaction interactivity) технология в първия си плеър за двата формата, която позволява на потребителите на HD DVD да използват интерактивни менюта и допълнителни характеристики.
Някои експерти и мениджъри, вкл. CEO-то на Sony Хауърд Стрингър, се съмняват, че двойните устройства ще решат проблема между двата формата. Още повече, че те добавят трети избор на пазара за плеъри, което допълнително обърква хората.
В момента един плеър за Blu-ray струва около $500, а един HD DVD – около $400. Стандартен DVD плеър от среден клас струва по-малко от $100.

Коментар