Бизнесът иска повече време за ИТ проектите

Краткият срок за запознаване с ИТ проектите в държавната администрация е критикуван от браншови организации на среща с екип на МДААР, воден от министър Николай Василев. В частност, специалистите от ИТ бизнеса визират проекта „Интегрирано административно обслужване на централно и местно ниво и предоставяне на публични услуги”, който е бил и основна тема на дискусията, става ясно от съобщение на Министерството на държавната администрация и административната реформа (МДААР).
Като цяло обаче представителите на браншовите организации са изразили подкрепата си за проекта като визия и очакваните ефекти от изпълнението му. Николай Василев и представителите на ИТ бранша са се съгласили също, че е необходим по-интензивен диалог помежду им.
По време на срещата е направена кратка презентация на текущото състояние на проектите на министерството за е-правителство, както и на настоящия проект.   
На срещата са присъствали представители на Координационния център по информационни, комуникационни и управленски технологии към Министерския съвет, Центъра по право на информационните и комуникационните технологии, Държавната агенция за информационни технологии и съобщения, Европейският софтуерен институт – Център България, Българската асоциация на софтуерните компании, ИКТ клъстер и Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ).
Описание и техническо задание по проекта за интегрирано административно обслужване бяха публикувани на сайта на МДААР в края на август за събиране на препоръки, мнения и предложения. Проектът е в съответствие със задачите, които Законът за електронно управление поставя пред МДААР, и е фокусиран върху електронни административни услуги от най-високото (транзакционно) ниво както в централната, така и местната администрация.
Друга важна задача, която ще решава проектът, е доизграждане на системите на е-правителството и осигуряване на тяхната структурна и функционална надеждност.

Коментар