SAP обяви спад в продажбите на лицензи

SAP бележи 4% ръст на приходите за второто тримесечие, но продажбите на софтуерни лицензи са намалели

SAP бележи 4% ръст на приходите за второто тримесечие, но продажбите на софтуерни лицензи са намалели

За първи път от три години насам SAP обяви спад в продажбите на софтуерни лицензи. Приходите от това основно перо на компанията са намалели със 7% до 982 милиона евро през второто тримесечие на годината, става ясно от финансовия отчет.

Анализаторите очакваха приходи от софтуерни лицензи в размер на 1,02 млрд. евро през тримесечието, припомня Блумбърг. Регистрираният спад е първи в периода от четвъртото тримесечие на 2009 г. досега. Най-силен е спадът в региона на Азия – цели 9%.

От компанията отдават неблагоприятния резултат на забавянето в темпа на ръст на китайската икономика, който е повлиял на много страни в Азия. Сложната макроикономическа среда, особено в Азиатско-Тихоокеанския регион, и бързият преход към облачни приложения способстваха влошените продажби на софтуерни лицензи, гласи официалното съобщение на корпорацията.

Основен двигател за ръст в бизнеса на SAP е платформата HANA, която през последното тримесечие е донесла приходи от 102 млн. евро на компанията, което с ръст от 21% на годишна база. SAP HANA позволява на компаниите да разработват бизнес модели и бизнес планиране, стъпвайки анализ на данни в реално време. Очаква се платформата да генерира около 650-700 млн. евро приходи на SAP през настоящата година.

Нито HANA, нито мобилните и облачни технологии обаче могат да компенсират спада в основния бизнес на SAP – продажбата на лицензи за софтуер, коментира пред Блумбърг анализатор от Landesbank Baden-Wuerttemberg.

В периода април-юни 2013 г. чистата печалба на SAP е нараснала с 10% спрямо второто тримесечие на миналата година, достигайки 724 млн. евро. Приходите за периода бележат ръст от 4% до 4,062 млрд. евро, 15% от които идват от операциите на компанията в Азия.

Продажбите на облачни приложения са нараснали с 206% до 159 млн. евро., а приходите от продажба на софтуер и услуги се увеличават със 7%, достигайки 3,35 млрд. евро.

Въпреки спада в продажбата на лицензи, SAP увеличава дела си на пазара за софтуерни решения, като това е особено силно изразено в Северна Америка. IDC прогнозира, че продажбите на софтуер до 2016 г. ще нарастват със средногодишен темп от 4%, в сравнение с 4,1% през миналата година.

Коментар