Siemens и Nokia обединяват бизнеса си

Siemens и Nokia обединяват бизнеса си
Ражда се третата по големина компания за мрежово оборудване
20-06-2006
Финландската компания Nokia и германската Siemens ще обединят бизнеса си с телекомуникационно мрежово оборудване. Сделката се оценява на повече от $30 милиарда, съобщиха участници в транзакцията в неделя. Експерти определиха тези действия като рискови, тъй като на практика и двете фирми ще имат равни права на собственици върху въпросния бизнес.
Сливането на двете компании ще доведе до появата на третия по големина концерн в областта, след Ericsson и обединилите се преди три месеца Lucent и Alcatel. Очаква се основен потърпевш от транзакциите да бъде Motorola, която ще заеме четвърто място сред производителите на мрежово оборудване, придвижвайки се надолу с една позиция.
До този момент Siemens бяха уязвими, коментират експерти. Миналото лято компанията продаде сектора си за производство на клетъчни телефони на тайванската BenQ. Последните все още използват марката Siemens, но се надяват скоро да утвърдят собствено име в бранша.
Nokia от своя страна търсеха начини да утвърдят позициите си на пазара, за да си осигурят предимство при конкуренцията с Motorola, съобщават анализаторите.
 

рубрика: Uncategorized

Коментар