GSM-те объркват медицински уреди

Ново изследване разкрива смущаващи взаимодействия между мобилните телефони и медицинското оборудване. Холандски учени са установили, че GSM-те могат да предизвикат инциденти дори и когато са на три метра разстояние от болничните уреди.
Според специалисти от Академичния медицински център на Университета Амстердам, радиосигналите GPRS и UMTS объркват животоподдържащата апаратура, каквито са например приборите за изкуствено дишане и електрокардиостимулаторите. Установени са около 50 инцидента в резултат на електромагнитна интерференция, като 75% от тях са имали сериозни и дори гибелни последствия.
GSM-те са предизвикали пълно изключване на прибори за изкуствено дишане и нарушение на ритъма на работа на електрокардиостимулатори. Учените настояват за забрана на използването на клетъчни телефони в радиус от един метър от болнични легла и медицинска апаратура.
Около 60% от инцидентите са възникнали от сигналите на 2,5G телефони. Мобилните апарати от трето поколение (3G) са отговорни само за 13% от случаите. Най-сериозни разстройства на медицинското оборудване предизвикват GPRS сигналите, дори и от три метра разстояние.

Коментар