Microsoft въвежда нов инструмент за виртуализация

Макар и да е на поне 18 месеца от пускането на своя инструмент за виртуализация на Windows сървъри, наречен ViridianMicrosoft пусна софтуер, който прави това, което приложенията на пазарния лидер VMware не могат.
Решението System Center Virtual Machine Manager (SCVMM), чието демо може да се изтегли от Microsoft.com/scvmm, позволява на системните мениджъри да виждат и управляват едновременно физическия и виртуалния сървър.
Незабавният удар от пускането на продукта е ограничен, тъй като софтуерът е насочен изцяло към управлението на Virtual Server 2005 R2 на Microsoft.
По важното обаче, е, че настоящото пускане е предвестник на това, което идва след него. Следващата версия на софтуера, която ще бъде пусната с Viridian, ще може да управлява не само физически и виртуални сървъри с Windows, но и виртуални сървъри на конкурентите на Microsoft – VMware и Xen.
Във вече пуснатата версия SCVMM е тясно интегриран с другите инструменти за виртуализация на софтуерния гигант – Operations Manager, Configuration Manager, Data Protection Manager.
От компанията казват, че комбинацията от SCVMM и Operations Manager доставя много мощно решение за продължително оптимизиране на виртуализационната среда на дадена компания.
Интегрирането с Config Manager пък позволява на SCVMM да пачва виртуални машини, включително и тези, с които в момента не се работи. А инструментът за защита на данните, Data Protection Manager, дава възможност за бекъп и възстановяване на всички виртуални машини, работещи на един физически хост.

Коментар