Безплатен софтуер отключва iPhone

Хакери намериха начин да отключат iPhone за използване в която и да е GSM мрежа, без да се налага телефонът да бъде отварян. Софтуерът е безплатен и е достъпен за сваляне в интернет, съобщи в имейл до редакцията Атанас Чобанов, директор на parisvesti.com.
Хакерската общност започна работа върху отключването на iPhone веднага след като устройството се появи на пазара на 29 юни. В края на август 17-годишният хакер Джордж Хоц (Geohot) намери начин да отключи iPhone чрез хардуерна модификация. Процедурата изисква специални умения и освен това е опасна за телефона.
Малко след като се появи хардуерният метод на Geohot, група разработчици обяви, че ще пусне на пазара софтуерно решение. Продажбата на софтуера се забави с няколко седмици, предизвиквайки вълна от слухове. Те се подхранваха и от факта, че фирмата разработчик iphonesimfree реши да продава продукта си само на едро, чрез дистрибутори, от които се искаше да преведат предварително пълната сума за лицензите на банкова сметка в офшорната територия Сан Марино.
Продажбите на програмата, наречена SimFree, лиценз за която струва от 40 до 100 долара, започнаха вчера сутринта. Дистрибуторите съобщиха за огромен интерес и хиляди продажби, но само няколко часа по-късно бяха попарени от новината за напълно безплатно софтуерно решение.
SimFree е кражба на отворен код, твърдят хакерите. Приложението използва същия софтуер като Geohot, променяйки част от паметта на радио-чипа. Разликата е, че с метода на Geohot достъпът за модифициране на паметта се дава по хардуерен път, изискващ отваряне на телефона, а в SimFree се използва бъг в софтуера на радио-чипа, производство на Infineon, филиал на Siemens.
Безплатното решение не е толкова лесно и достъпно за ползване като програмата SimFree, но ще доведе до несравнимо по-голям брой отключени телефони, отколкото с хардуерна модификация.
Все още не е ясно каква е позицията на Apple. Компанията може да се опита да заключи отново телефоните чрез обновяване на фирмения софтуер. Така Apple ще демонстрира лоялност към ексклузивния си партньор AT&T, чийто приходи от нови клиенти с iPhone могат да намалеят значително. Oт друга страна, компанията има сметка от увеличаване на продажбите на самото устройство.
Засега смартфонът на Apple се продава официално само в САЩ на цена 399$ и може да се активира само в мрежата на AT&T. В Европа 8-мегабайтовият отключен iPhone струва от 700 до 1000 евро. В България отключен iPhone може да се купи на цена от 1200 до 1600 лв. Телефонът работи без проблем в мрежите на българските оператори.

Коментар