Европа губи милиарди от криза на дигиталните умения

Европа губи потенциални инвестиции в милиарди евро, което се дължи на дефицита на квалифицирани технологични кадри. Европейската комисия предупреждава, че 40% от европейските граждани са „дигитално необразовани”, а липсата на достатъчно умения води до забавяне на имплементирането на нови проекти.

Вивиан Рединг, европейски комисар за Информационно общество и медии, каза, че вече е невъзможно да се погубват милиони европейски таланти, оставяйки ги извън информационното общество. В свое изявление тя заяви, че дефицитът на практикуващи специалисти по информационни и комуникационни технологии (ИКТ) забавя новите ИКТ приложения в икономиката и отдалечава инвестиции в милиарди евро от динамично развиващите се икономики, където хиляди нови инженери се квалифицират всяка година.

Европейската комисия се обърна към страните–членки с молба да вземат мерки по задълбочаващата се криза, свързана с липсата на дигитални умения. Комисията ще подкрепи множество инициативи в тази насока, като през 2008 година ще пусне своята e-Inclusion инициатива, чиято цел ще бъде да намали наполовина дигиталната необразованост на европейците до 2010 година, рекламирайки по-добрата употреба на е-знанията.

Коментар