Telefonica става номер едно в Германия с покупка на E-Plus

Испанският телеком Telefonica ще доминира на пазара в Германия, купувайки мобилния оператор E-Plus

Испанският телеком Telefonica ще доминира на пазара в Германия, купувайки третия по големина мобилен оператор в страната – E-Plus

Испанската телекомуникационна компания Telefonica обяви, че купува E-Plus, третия по големина мобилен оператор в Германия. Сделката е на стойност 5 милиарда евро.

E-Plus, собственост на холандската KPN, ще се присъедини към Telefonica Deutschland. В резултат, ще бъде създаден най-големият оператор в Германия и втори в Европа по брой абонати и приходи след Vodafone.

E-Plus обслужва около 15 милиона абонати. Сумарната база от клиенти на Telefonica Deutschland и E-Plus възлиза на 43 милиона. Новият оператор ще остави зад себе си сегашните лидери в Германия – Vodafone и T-Mobile.

Сделката ще се осъществи на два етапа, като в крайна сметка Telefonica ще стане собственик на 65% от компанията, KPN ще има 17,6%, а останалите акции ще се търгуват свободно на борсата. По план, сливането трябва да приключи в средата на 2014 година.

Telefonica притежава брандове като O2 и Movistar, има приходи за миналата година в размер на 14,1 млрд. евро и над 315,7 милиона абонати. По пазарна капитализация, Telefonica се нарежда на седмо място в света сред телекомуникационните компании.

Коментар