Некском получи мощна подкрепа за развитие на WiMAX

Intel Capital и MCI Management инвестират в Некском – България ЕАД, съобщиха от компанията. Сделката предвижда мащабна програма за развитие на оператора, който в момента изгражда WiMAX мрежа с национално покритие за доставка на интегрирани гласови и безжични интернет услуги.
„През следващите 12 месеца Некском ще продължи бързо да изгражда своята мрежа и ще предложи WIMAX услуги в над 24 града и курорти в България”, каза Емил Николов, съосновател и изпълнителен директор на Nexcom Telecommunications.
„Съществуващата национална IP инфраструктура, опит и мрежа от дистрибутори, както и наличието на взаимна свързаност с национални и международни доставчици ни дават значително предимство пред нашите конкуренти”, добави Крис Халър, съосновател и председател на Некском.
Некском е доставя алтернативни телекомуникационни услуги на българския пазар от 1998 г. През 2005 г. компанията спечели WiMAX лиценз за безжична WiMAX мрежа с национално покритие и в момента изгражда първата по рода си българска мрежа за доставка на безжичен интернет и гласови услуги.
В началото на 2007 г. Некском – България стартира предлагане на WiMAX услуги в София и София-област, в Банско, в морски и планински курорти.
„С тази сделка започнахме инвестиционната си дейност в България и вярваме, че проектът ще допринесе за подобряване на достъпността на телекомуникационната инфраструктура, както за бизнес клиентите, така и за частните потребители”, заяви Мартин Хейка, директор на Intel Capital за Централна и Източна Европа. 
MCI Management SA е водеща финансова група за управление на фондове за рисков и частен капитал. С дейност, концентрирана в Централна и Източна Европа, компанията инвестира в иновативни компании в секторите интернет услуги, мобилна телефония, електронна търговия, безжични технологии, софтуер, IT, биотехнологии и медии.
Intel Capital, глобалната инвестиционна компания на Intel, извършва капиталови инвестиции в новостартиращи фирми и компании за иновационни технологии в света. Intel Capital инвестира в широк спектър от компании, които предоставят хардуер, софтуер и услуги. От 1991 г. насам, Intel Capital осъществява инвестиции за над 6 млрд. долара в около 1000 компании в над 40 страни. За това време, около 157 компании от портфейла на дружеството са листвани на различни борси по света, а други 187 са придобити от трети компании.

Коментар