ЕК ще затяга контрола над играчките

Държавите и компаниите от Европейския съюз да ”мобилизират силите си с цел прилагане на закона за безопасност на потребителите”, призова комисарят по защита на потребителите Меглена Кунева.
В реч пред Европейския парламент Кунева очерта плановете на Европейската комисия за двумесечен преглед на контролните механизми за безопасността на играчките и на продуктите за потребители, съобщи порталът www.evropa.bg.
„Ключът към успеха на всеки законов инструмент лежи в ефективното му прилагане”, посочва Кунева и добавя, че няма да има компромис със сигурността на потребителите.
„Правилата трябва да се прилагат от линията на асемблиране до касата в магазина”, казва комисарят по защита на потребителите. „Ако рисковете го налагат, няма да се поколебая да отида по-нататък и да използвам пълния набор от инструменти в рамките на закона са безопасност на продуктите в ЕС, от проверки до контрол”, заявява Кунева.
Депутатите от ЕП ще проведат изключително важен вот за пазарния надзор през идните месеци. Комисар Кунева ще изготви доклад до Европейската комисия с предварителни заключения от нейния преглед до месец ноември.

Коментар