Повдигат ново антитръстово дело срещу Intel

Южнокорейската агенция „Комисия по честна търговия” обвини Intel в нарушаване на националните антитръстови закони. Така юридическите битки на производителя на чипове излязоха извън границите на Европа, САЩ и Япония, писа siliconvalley.com.
Обвиненията, които процесорният гигант получи в секретен бюлетин през миналата седмица, остават тайна. Комисията все пак призна, че компанията е разследвана за злоупотреба с доминантната си роля на пазара с цел да откаже компютърните производители да правят бизнес с нейния най-сериозен конкурент Advanced Micro Devices (AMD).
От Intel казаха, че корейският закон им забранява да коментират в детайли обвиненията, които са резултат от година и половина разследване, след като през февруари 2006 година беше направена внезапна проверка на корейския офис на компанията.
Корейските обвинения идват след по-малко от два месеца, след като Европейската комисия повдигна подобни обвинения срещу процесорния гигант. Европа обвинява Intel в правене на незаконни отстъпки в цената на своите продукти с цел компютърните производители да не купуват чипове от AMD, както и в продаване на сървърни чипове на дъмпингови цени.
В отговор на европейските обвинения от Intel отговориха, че смятат своите бизнес практики за законосъобразни с проконкурентна насоченост. Компанията уреди преди две години подобно антитръстово дело, повдигнато от японската „Комисия по честна търговия”, но в момента срещу нея се водят граждански дела в САЩ и Япония, повдигнати от AMD.
Като се имат предвид действията на Европейската комисия, не е изненадващо, че Южна Корея също повдига подобни обвинения. В последно време корейците се активизираха в антитръстовото законодателство и следват примера на Европа, която стана по-агресивна и от САЩ. През 2005 година корейската Комисия по честна търговия обвини Microsoft в нарушаване на антитръстовите закони и глоби компанията.

Коментар