Intel променя архитектурата на центъра за данни

Новата рак архитектура на Intel ще осигури повече гъвкавост на центъра за данни

Новата рак архитектура на Intel ще осигури повече гъвкавост на центъра за данни

Натоварването на центровете за данни се увеличава постоянно, в резултат на ръста на ИТ услугите, мобилния трафик и облачните изчисления. Intel има отговор на това предизвикателство със специална стратегия за промяна в архитектурата на центъра за данни.

Проектът Rack Scale Architecture (RSA), представен наскоро в Сан Франциско, позволява значително да бъдат увеличени полезното натоварване и гъвкавостта на центъра за данни при предлагане на нови услуги чрез преместване на изчислителните ресурси (вкл. процесори, памет и входно-изходни системи) вътре в рака. Тези ресурси, свързани по оптика, ще имат споделени захранване, охлаждане и управляващ софтур. Освен това всички компоненти ще бъдат модулни, с възможност за лесно надграждане.

Новата архитектура стъпва на сървърни процесори Intel Xeon, интелски Ethernet контролери и система за съхранение на данни на база SSD. Компанията Rackspace Hosting, разработчик на облачни решения на база отворени стандарти, започна производство на нови, мащабируеми сървърни стойки за целите на проекта RSA.

Intel, от своя страна, е разработил програма за оптимизиране на натоварването на центровете за данни, която предвижда използване на адаптирани централни процесори и едночипови системи. Така например, за икономични микросървъри с висока плътност на компонентите ще се използват чипове Atom C2000 (Avoton). Те са изпълнени по 22-нанометрова технология, имат до 8 ядра и интергриран Ethernet контролер и поддържат до 64 GB памет. Очаква се новите Atom процесори да предложат 4 пъти по-висока енергийна ефективност и до 7 пъти по-голяма производителност, в сравнение с едночиповите сървърни системи Atom от предишното поколение.

През 2014 година Intel ще започне да внедрява 14-нанометров технологичен процес. В сървърните платформи компанията ще налага чипове Xeon E3 с кодово име Broadwell, подходящи за задачи с интензивно използване на ресурсите на процесора и графичната система, вкл. онлайн игри и обработка на мултимедийни данни. В допълнение, Intel ще предложи едночипова система Atom с кодово име Denverton, която ще позволи допълнително увеличение на плътността на поместване на изчислителни ресурси.

Коментар